Les proteïnes són molt importants per gaudir d’una bona salut i tenen diferents funcions essencials en el nostre cos com el bon funcionament del sistema digestiu i hormonal o els músculs en bon estat, entre altres.

Perquè te’n facis una idea, el que fa el nostre cos és agafar les proteïnes a partir del que mengem, especialment del peix, la carn, els ous, el formatge, els llegums, tot i que també trobem proteïna en la fruita seca i en les llavors, i dur a terme totes les funcions que t’hem comentat.

Les proteïnes a la tercera edat

Quan ens fem grans perdem massa muscular i força muscular, aquesta pèrdua quan es troba per sobre del que es consideraria normal per l’edat es coneix amb el nom de sarcopènia.

És per això que en els darrers anys s’ha incrementat la recerca sobre la pèrdua de massa muscular i la seva relació amb el consum de proteïna, i s’ha observat que la gent gran hauria de consumir més proteïna a través de la dieta, tan d’origen animal (carn, peix i ous) com d’origen vegetal (llegum, cereals integrals, soja, tofu o seitan), per evitar aquesta pèrdua de massa muscular en el temps. Així doncs, prendre proteïna pot ajudar a mantenir el múscul, especialment quan es combina amb l’exercici.

Quina és la quantitat recomanada per aquesta edat?

Les recomanacions de proteïna en persones grans, tot i que varien en funció de l’edat i de si hi ha associada o no alguna malaltia, s’ha suggerit que hauria d’estar al voltant d’1,2 a 1,5 g de proteïna per quilo de pes i dia, que equivaldria per una persona de 60 kg entre 70 i 90 grams de proteïna al dia.

Aquestes quantitats es poden cobrir seguint una alimentació saludable en la qual s’incloguin aliments proteics, principalment, en el dinar i en el sopar i també incorporant, quan la ingesta d’aliments proteics sigui baixa, aliments que estan enriquits amb proteïna, com els iogurts o cremes vegetals, entre d’altres.

A continuació t’expliquem la quantitat de proteïnes que porten algun dels aliments més proteics:

  • 125 g de pollastre són 25 g de proteïna
  • 125 g de vedella (filet) són 25 g de proteïna
  • 150 g de salmó són 27 g de proteïna
  • 150 g de lluç són 18 g de proteïna
  • 70 g de cigrons (sec) són 14 g de proteïnes
  • 150 g de formatge fresc són 18 g de proteïna
  • Una truita de dos ous són 15 g de proteïna

Així doncs, les proteïnes juguen un paper molt important en la tercera edat, ja que ajuden a mantenir la massa muscular.