Llis, amb fruita confitada, de xocolata, amb fruita seca: existeixen diverses opcions per gaudir del panettone, un dolç típic durant les dates nadalenques i que és un imprescindible a la majoria de les llars del país. Dolç, de massa esponjosa i tova com un brioix i forma cilíndrica i acabada en forma de cúpula, el panettone és típic de la ciutat de Milà, ho sabies?

Diu la llegenda que aquest dolç va néixer a la ciutat italiana a mitjans de segle XV a la cort d’un noble i que, des de llavors, i gràcies al seu senzill procés d’elaboració i dels seus ingredients, el panettone es va anar expandint per tot el país i, posteriorment, fora de les fronteres, fins a arribar, per exemple, aquí i a altres països europeus.

Quins ingredients té el panettone?

Com veuràs, els ingredients per preparar un panettone són molt senzills: farina, ous, mantega, sucre i llevat. A partir d’aquí, el panettone pot ser de massa llisa o se li poden afegir trossets de fruita confitada com panses, taronja, llimona, trossets de xocolata negra o amb llet, fruita seca. I per als més atrevits, també existeixen altres versions de panettones com les que combinen xocolata amb fruita, com la del pastisser Oriol Balaguer, o els que estan farcits de xocolata Eukarya del pastisser, Lluc Crusellas. Una delícia per al paladar!

Per gaudir d’aquest dolç típic, el millor és tallar-lo ni molt fi ni molt gruixut i deixar-se seduir per la seva esponjositat i sabor! I per si no ho sabies, aquesta textura tan deliciosa és fruit d’un procés de fermentació molt estricte de la massa.

El millor truc per a conservar-lo

Ara que ja ho saps tot sobre el panettone, només ens queda explicar-te alguns trucs per conservar-lo. Com sabràs, aquest dolç sempre ve embolicat amb un plàstic i, alguns porten per damunt un paper. Doncs bé, guarda’l sempre dins la bosseta de plàstic. D’aquesta manera, evitaràs que s’assequi. En el cas que entri aire i quan el vagis a menjar no estigui tan tendre i tou, pots posar-lo un minut al forn perquè recuperi una mica la seva esponjositat.

Quina és la diferència amb el pandoro?

Estem segurs que has sentit parlar o bé has provat aquest altre dolç de Nadal. Si bé és cert que el seu origen també és italià, concretament de la ciutat de Verona, és diferent del panettone. T’expliquem quines són les diferències!

1- La seva forma: el pandoro té forma d’estrella, mentre que, com t’hem explicat, el panettone és cilíndric.

2- Sucre: una altra diferència és que el pandoro acostuma a tenir una fina capa de sucre glas per damunt i gairebé mai està farcit ni porta fruites o fruita seca

3- Sabor i textura: malgrat tenir gairebé els mateixos ingredients, el pandoro presenta una textura més compacta i menys esponjosa.

 Troba els millors panettones a la teva botiga habitual Ametller Origen i a la botiga online. De xocolata, de fruita, de crema d’ametlla, de festuc, i també de diferents mides. Gaudeix-los!