Si et preguntem quines són les fruites que més vitamina C contenen, estem segurs que ens diràs els cítrics, oi? És cert que les taronges, les mandarines o les llimones són molt riques en aquesta vitamina, però és un fals mite que només estigui present en aquest grup de fruites. A continuació t’ho expliquem en detall!

Fruites i verdures riques en vitamina C

D’entrada has de saber que la vitamina C, també coneguda com a àcid ascòrbic, es troba, en diferents quantitats, en la majoria de les fruites, les verdures i les hortalisses fresques. Per tant, no t’has de preocupar quan s’acabi la temporada de cítrics, perquè tens al teu abast un munt de fruites i verdures riques en aquesta vitamina. Especialment, són riques en vitamina C fruites com les maduixes, que ara es troben en plena temporada, els nabius, els gerds, les mores o el meló i verdures i hortalisses com els espinacs, els tomàquets, el bròquil o el pebrot.

Perquè te’n facis una idea, les maduixes o el bròquil t’aporten un percentatge superior de vitamina C respecte a una taronja (per 100 g de producte). Una ració mitjana de maduixes (150 g), conté aproximadament 86 mg de vitamina C, mentre que una taronja mitjana (225 g) conté 82 mg. En el cas del bròquil, una ració de bròquil (200 g) conté 106 mg d’aquesta vitamina. Tot i això, en els tres casos se supera la ingesta diària recomanada de vitamina C, que és de 60 mg.

Quina és la funció de la vitamina C?

Les vitamines són un conjunt de substàncies considerades essencials per al normal i correcte funcionament de l’organisme. En el cas de la vitamina C, entre les seves principals funcions destaquen: la síntesi de col·lagen, l’absorció intestinal de ferro, la formació dels cartílags, ossos i dents o la formació de les cèl·lules immunes. Tanmateix, la vitamina C destaca per les seves propietats antioxidants que combaten l’envelliment de les cèl·lules i protegeixen de determinades malalties.