De la mateixa manera que és important que ens cuidem i seguim una alimentació saludable i variada al llarg de tota la vida, durant l’embaràs hi ha determinades recomanacions que són especialment importants tant per a la salut de la dona com per a la del infant. Repassem-les!

Claus d’una alimentació saludable

Una alimentació saludable es basa, en primer lloc, en el consum d’aliments d’origen vegetal, preferentment frescos i mínimament transformats, com ara fruita fresca, hortalisses, llegums,

fruita seca, farinacis integrals (pa, arròs, pasta, etc.) i oli d’oliva. D’altra banda cal destacar, en menor mesura, la presència a la dieta de peixos, carns magres i blanques, ous i lactis (llet, iogurt natural i formatge). La beguda habitual ha de ser l’aigua.

4 normes bàsiques

  • Els àpats s’han de repartir correctament i fer-ne entre 4 i 5 al llarg del dia
  • S’ha d’evitar l’alcohol, així com les begudes estimulats (cafè) i els refrescos ensucrats
  • S’ha de moderar el consum de sal i, en cas de prendre’n, ha de ser iodada
  • S’han d’evitar els sucres i els aliments processats i ultra processats

Quins aliments s’han d’evitar durant l’embaràs?

  • Aliments crus d’origen animal, com el peix o el carpaccio o l’ou
  • La llet i els derivats làctics que no han estat pasteuritzats
  • Aliments amb ou cru o poc cuinat (determinades salses)
  • Embotits crus que no han estat ben cuinats
  • Peixos depredadors de mida gran, com l’emperador o la tonyina vermella
  • Peix fumat, excepte si ha estat posteriorment cuinat

En aquest sentit, a més d’evitar els aliments anteriors, és important seguir unes determinades pautes d’higiene i de seguretat alimentària, per assegurar que els aliments són aptes per al seu consum. Així doncs, en primer lloc, és molt important tenir les mans netes abans i després de manipular els aliments. En segon lloc, quan es manipulen aliments s’han de separar aquells que estan crus dels cuits, així com utilitzar utensilis diferents per cuinar-los. I és que els aliments crus poden contenir determinats bacteris que podrien contaminar la resta de menjar. D’altra banda, la cocció també és clau en la seguretat alimentària. Ens hem d’assegurar que, especialment, la carn, el peix i els ous estan ben cuits. Es recomana que la temperatura arribi als 85º. Finalment,  el millor és cuinar just abans de menjar, però en el cas que no sigui possible, s’han de guardar sempre a la nevera i no deixar-los mai més de 2h a temperatura ambient.

*Font d’informació: Canal Salut i Agència de Seguretat Alimentària