Si el gaspatxo és el plat estrella de l’estiu, l’orxata és la reina dolça de la temporada. Aquesta beguda, tan tradicional al nostre país, és una gran aliada per combatre la calor i refrescar-se durant els dies d’estiu. Una beguda que agrada tant a grans com a petits i de la qual et volem explicar algunes coses. Atent!

 Què és la xufa i per a què serveix?

Sí, ho has llegit bé, xufa. La xufa és l’ingredient bàsic amb el qual es prepara l’orxata. Encara que no t’ho creguis, la xufa és un tubercle, com ho són les patates o els moniatos, però de mida petita, com un cigró, i de color marró fosc. Perquè te’n facis una idea, la xufa té un sabor que recorda una mica a l’ametlla i també al coco.

Per elaborar l’orxata, el primer que es fa és posar en remull les xufes durant un dia sencer. Una vegada ben remullades es barregen amb aigua, sucre i es passen per la batedora. Posteriorment, la barreja es cola, per separar les impureses. Ja la tens llesta per gaudir-la!

Quina és la millor manera de consumir aquesta beguda?

Perquè ho sàpigues, una ració d’orxata són 200 ml i la millor forma de prendre-la és, sens dubte, ben fresqueta. Guarda-la sempre a la nevera i gaudeix-la d’aquesta manera. Una altra opció, si et ve de gust, és posar-li per sobre una mica de canyella, però només una mica, que el sabor de l’orxata ja és bo de per si.

També és molt típic, especialment a la zona de València, prendre orxata amb fartons, uns dolços allargats, esponjosos i amb sucre glaç per sobre.

De totes maneres, si vols gaudir de l’orxata de manera diferent, tenim dues propostes superbones per a tu. Pren nota! Un mocktail d’albercoc, orxata, iogurt i vainilla o un batut de cireres amb orxata. Què et sembla?

Beneficis de prendre orxata

  • Rica en greixos saludables: per això se li atribueix un paper beneficiós per a la salut
  • Té poca proteïna: de totes maneres és rica en Arginina, un aminoàcid que contribueix al bon funcionament del sistema nerviós
  • Rica en potassi i baixa en sodi
  • Conté vitamines del grup B: especialment la B1 i la B3, que impliquen el metabolisme energètic

De totes maneres, és important recordar que el contingut de sucres d’aquesta beguda pot ser elevat, entre el 10 i el 17%, per això és important escollir la que menys sucre té. Perquè te’n facis una idea, un got de 200 ml d’orxata té, aproximadament, 20-35 grams de sucre. La nostra recomanació és que et fixis en aquest paràmetre per escollir l’orxata!

 Ara que ja ho saps tot sobre aquesta beguda, gaudeix de la nostra orxata, elaborada artesanalment amb xufes d’Alboraia i 100% natural. Troba-la a la teva botiga habitual i a la botiga online.