Les fruites i les verdures, en tractar-se de productes frescos, es fan malbé més fàcilment, ja sigui perquè fa molt temps que són fora de l’arbre o del camp i ja han madurat o perquè no les hem emmagatzemat correctament. Es calcula que el 80% dels aliments que es llencen a les escombraries al nostre país són fruites i verdures. A continuació, et donem alguns trucs per reduir el malbaratament alimentari.

Quines fruites i verdures hem de guardar soles?

Encara que sembli mentida, hi ha determinades fruites i verdures que no podem guardar juntament amb altres peces dins o fora de la nevera. Alguns vegetals desprenen determinades substàncies que fan que els aliments del voltant madurin més ràpidament o es podreixin. Sí, tal com ho llegeixes! És el cas especialment dels plàtans i les pomes. El seu elevat contingut en etilè, un gas considerat com l’hormona de l’envelliment, fa que aquelles fruites ja madures emmagatzemades al seu costat s’envelleixin ràpidament. T’ha passat alguna vegada? Doncs bé, ara ja saps la solució; emmagatzema els plàtans i les pomes per separat d’altres fruites i redueix així el malbaratament alimentari.

També és el cas d’algunes hortalisses. Sabies que les patates i les cebes no es poden guardar juntes? És cert que són dos vegetals amb una mateixa durabilitat i per això tendim a emmagatzemar-les en el mateix lloc, però les patates, com algunes fruites, deixen etilè, la qual cosa perjudica les cebes. Així que vigila on les guardes!

Una altra de les verdures amb les quals has de vigilar són els tomàquets; a mesura que van madurant emeten més etilè. Per contra, les verdures més sensibles a l’etilè són les crucíferes, especialment la col, la coliflor, el bròcoli, també les pastanagues, els espàrrecs o l’enciam.

Així que molt atent a com guardes les fruites i les teves verdures a partir d’ara!

Trucs antimalbaratament

Saps quina és la fruita que més es llença a Espanya? Et donem dues pistes; acabem de parlar d’ella i és de color groc. Sí, ens referim als plàtans! Però no et preocupis si se’t posen una mica negres; només vol dir que estan molt madurs i te’ls pots menjar igualment. Si et sobren, tritura’ls i unta una torrada, prepara unes delicioses galetes de civada i plàtan o una mousse.

“Una altra opció per a la majoria de les fruites és preparar glaçons de sabors. Agafa una glaçonera, afegeix trossets de fruita, cobreix-ho amb aigua i al congelador!”

Si ets un amant dels fruits vermells, et deixem alguns trucs per a emmagatzemar-los correctament: submergeix-los amb aigua i vinagre (tres parts d’aigua per una de vinagre), asseca’ls bé i guarda’ls en un recipient dins de la nevera sense amuntegar-los. Si ho prefereixes, després de rentar-los els pots congelar.

En el cas dels tomàquets pots congelar-los a daus per utilitzar-los, posteriorment, en salses i guisats. Sabies que si congeles els tomàquets cherry després són molt més fàcils de pelar?

Receptes per evitar el malbaratament d’aliments

A continuació, et donem algunes receptes perquè puguis aprofitar al màxim les teves verdures i redueixis així el malbaratament alimentari.

  • Una opció molt saludable per aprofitar les verdures més madures és preparar un humus d’aprofitament. Utilitza verdures com la remolatxa o l’albergínia, afegeix-li cigrons, suc de llimona, comí molt, oli d’oliva i una mica d’all i ja pots gaudir del teu humus.
  • Quan un enciam queda una mica pansit, no el llencis, aprofita’l per fer una recepta antimalbaratament. Què et sembla un deliciós pesto? Només necessites l’enciam, parmesà, fruita seca, oli d’oliva i un gra d’all.

Descobreix en aquest vídeo tres delicioses receptes antimalbaratament:

I tu, quins trucs tens per a reduir el malbaratament alimentari?