Com elaborar un plat saludable?
A l'hora de cuinar, et fixes en quins aliments combines? Què predomina: les verdures o la pasta? Quina és la quantitat de carn o peix que has d'incloure? Si vols seguir una alimentació saludable, has de conèixer què és el plat saludable, un terme utilitzat pels científics que indica quin tipus d'aliments has de menjar en cada àpat i en quina quantitat.
Quins aliments ha d'incloure el plat saludable?
Tal com indiquen els experts, el plat saludable ha de contenir:
- 50% d'hortalisses i verdures de temporada
- 25% de proteïnes: poden ser d'origen animal, com la carn, el peix o l'ou, o d'origen vegetal, com els llegums i derivats
- 25% de farinacis: en aquest grup incloem el pa, la patata, l'arròs, el moniato o els cereals. Sempre que puguis intenta que siguin integrals, ja que t’aporten més nutrients com, per exemple, la fibra.
De postres et recomanem prendre fruita de temporada o un làctic natural, com per exemple un iogurt, o un grapat de fruita seca. A més, no t'oblidis de beure molta aigua, és clau per gaudir d'una bona salut!
3 idees de plats saludables
Et proposem tres combinacions de plat saludable perquè l’incorporis al teu dia a dia:
- Amanida de pasta: Pasta cuita amb trossets de carbassó i pastanaga, o altres verdures, i unes tires de pollastre a la planxa. Amaneix-ho amb una vinagreta d'alfàbrega.
- Amanida d'arròs i llenties: Barreja l'arròs amb les llenties, afegeix-li tomàquet, pastanaga, olives, nous i acompanya-ho d’una vinagreta al teu gust.
- Amanida de patata, ou dur i formatge feta: Barreja la patata amb l'ou dur i el formatge feta, o el formatge que més t'agradi, posa-li cogombre i amaneix-ho amb una vinagreta de mel i mostassa.
Amb quina freqüència has de menjar cada grup d'aliments per seguir una alimentació saludable?
Tenint en compte que les necessitats que té el teu organisme no es poden cobrir amb un sol aliment, els experts fan les següents recomanacions pel que fa a la freqüència de consum dels diferents grups d'aliments:
- Fruites: tres peces al dia, com a mínim
- Hortalisses: dues racions al dia, com a mínim
- Farinacis a cada àpat
- Fruita seca: de tres a set grapats a la setmana
- Làctics: d'una a tres vegades al dia
- Carn, peix, ous i llegums: només dues vegades al dia, alternant
- Es recomana utilitzar sempre oli d'oliva verge per amanir i per cuinar
És important tenir en compte que aquestes recomanacions són generals i que, per tant, hauran d'adaptar-se en funció de cada persona (edat, sexe, grau d'activitat física), el context cultural, els aliments disponibles i els hàbits alimentaris.
La relació entre el plat saludable i gaudir d'una bona salut
Seguir una alimentació saludable és clau a qualsevol edat, ja que ens ajuda a prevenir determinades malalties. Sabies que fins a un 40% dels casos de càncer es podrien evitar seguint un estil de vida saludable? Portar una alimentació saludable, així com practicar exercici físic i tenir un bon descans, ajuda a prevenir malalties cròniques com la diabetis, la hipertensió, l'obesitat -que s'ha convertit en un problema de salut pública a nivell mundial i suposa ja 2,8 milions de morts a l'any-, malalties cardiovasculars i determinats tipus de càncer. Per això, és important adoptar, des de petits, uns bons costums tant d'alimentació com d'exercici físic que ens ajudaran a millorar la nostra qualitat de vida.
La dieta mediterrània és una de les propostes més completes per seguir una alimentació saludable i es basa en un consum majoritari de fruites i hortalisses de temporada, llegums, cereals integrals (arròs, pasta, pa ...), tubercles com la patata, fruita seca, llavors i oli d'oliva verge i un menor consum de lactis, peix, ous i carn, preferentment blanca i magra. També existeixen altres propostes alimentàries saludables com són la dieta vegetariana i la dieta vegana.
Sigui quina sigui la teva preferència, recorda seguir sempre la regla del plat saludable i menjar de forma variada i aliments de temporada.