El plàstic és el material més utilitzat per a l’envasat d’aliments, donat que és barat, que té múltiples formes i usos i que manté la qualitat organolèptica dels aliments. No obstant això, aquest material no es degrada i, per tant, suposa un greu risc per al medi ambient. Així doncs, la solució a l’ús de plàstic ha de ser transversal, ja que no només és qüestió de trobar un material alternatiu, sinó de procurar disminuir la quantitat de residus o bé incrementar l’ús de reciclables.

Tanmateix qualsevol solució haurà d’incorporar-se al sistema productiu i, per tant, haurà de ser compatible amb la maquinaria actual d’embalatge i sobretot no haurà de suposar cap perjudici per a la fruita i el producte mínimament processat de forma que mantingui el producte de forma similar al que faria l’envàs de plàstic.

Des d’Ametller Origen s’ha quantificat l’ús d’envasos de plàstic per difernets productes de IV gamma i s’han estudiat estratègies per a la gestió i la reducció d’aquests envasos. Posteriorment, s’han avaluat i seleccionat alternatives al plàstic per verificar que els envasos alternatius proposats eren capaços de mantenir les característiques i la qualitat i vida útil del producte de IV Gamma.

Pots llegir la fitxa completa del projecte aquí.

“Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020”