Estem segurs que alguna vegada hauràs patit un episodi de diarrea o gastroenteritis aguda, un trastorn intestinal molt molest que es presenta de manera sobtada i dura pocs dies. Pot afectar tant a grans com a petits, i requereix una alimentació específica, en aquest cas una dieta astringent, perquè remeti. A continuació t’expliquem quins aliments has de menjar si pateixes diarrea i altres consells que et serviran.

Dieta astringent, què és?

Una dieta astringent és aquella que ajuda a evitar la pèrdua de líquids i a disminuir el nombre de deposicions. Aquesta dieta evita els aliments rics en fibra, greixos i lactosa així com l’alcohol, la cafeïna i el menjar molt especiat.

La dieta astringent es divideix en diferents fases, perquè a poc a poc s’aniran incorporant els aliments per tornar a una alimentació normal. Es comença consumint aliments líquids, com el brou de l’arròs o begudes isotòniques. A continuació, es poden afegir aliments bullits com a arròs o pollastre o peix i, passats uns dies, es poden començar a consumir altres aliments bullits com la patata, els ous, així com pa torrat, iogurt o pasta blanca. Posteriorment, podrem començar a incloure carn o peix a la planxa, sopes de pasta, pa blanc i algunes fruites com el plàtan madur, la poma o la pera. Arribats a aquesta fase, encara no es poden menjar aliments fregits, però ja podem afegir llet desnatada, verdura bullida, com el carabassó o la mongeta tendra, formatge semicurat o peix blau. Finalment, podem recuperar la nostra alimentació habitual.

 Altres recomanacions d’aquesta dieta:

  • Menjar poca quantitat, però amb major freqüència
  • Beure una quantitat abundant de líquids com aigua, infusions, sucs, brous, per evitar la deshidratació. Intenta que els líquids no estiguin ni molt freds, ni molt calents, perquè poden estimular el moviment intestinal
  • Si alguna de les fases no es tolera bé, la recomanació és tornar a la fase anterior

 Per què recomanen arròs blanc i pollastre per a la diarrea aguda?

Com t’hem explicat anteriorment, després de la fase en la qual únicament es recomanen líquids i ja es poden incorporar alguns aliments bullits, l’arròs blanc i el pollastre són els més habituals. T’has preguntat per què? Doncs bé, de la mateixa forma que hi ha aliments que ajuden al nostre trànsit intestinal i afavoreixen que anem al bany, hi ha altres aliments que fan el contrari, que astringeixen. Aquest és el cas de l’arròs blanc bullit, que a causa del seu contingut en hidrats de carboni, especialment midó, ajuda a frenar la diarrea. En el cas del pollastre és un altre aliment molt recomanat sempre que sigui bullit o al forn i sense pell, perquè és un aliment que afavoreix la digestió.

Aquestes restriccions en la dieta només s’aconsellen per a la diarrea aguda, que es presenta de manera sobtada i dura pocs dies, menys de dues setmanes. En les diarrees cròniques o les que duren més de dues setmanes no és convenient seguir una dieta astringent. Finalment, més enllà de tots els consells que t’hem donat, és important que, en cas que la diarrea no remeti i no hi hagi millora, es consulti sempre a un metge.

Font: Canal Salut Generalitat de Catalunya