Segur que alguna vegada t’ha passat: fas la compra setmanal i, a l’acabar la setmana quan revises la nevera, molts aliments segueixen allà… A més, alguns productes frescos s’han fet malbé. Et sona? Què pots fer per reduir el malbaratament alimentari? Coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d’Aliments que se celebra el dia 29 de setembre, et donem alguns trucs perquè et planifiquis molt millor, així com algunes idees sostenibles per així poder aprofitar molt millor els aliments.

Com pots reduir el malbaratament alimentari? 

És més fàcil del que sembla. Atent als següents consells que t’ajudaran a reduir el malbaratament alimentari abans d’anar a comprar, quan estiguis al supermercat i a casa:

Abans d’anar al supermercat:

  1. Comprova la nevera i el rebost i prepara una llista: revisa la nevera, el congelador i el rebost i apunta només aquells productes que realment necessites per evitar comprar aliments que després no tindràs temps de consumir. Tingues en compte les persones que sou a casa i les quantitats necessàries.
  2. Planifica un menú setmanal: programa un menú setmanal per a tu i la teva família. D’aquesta manera evitaràs improvisar i sabràs exactament què necessites comprar. És molt còmode i t’ajudarà moltíssim! En aquest post t’expliquem com elaborar un plat saludable i quins són els ingredients que ha de portar.

Al supermercat: 

Com t’hem comentat anteriorment, la llista que has preparat serà la teva millor aliada al supermercat. Compra únicament allò que tinguis anotat (no et preocupis si afegeixes un o dos productes que no contemplaves), recorda que la idea bàsica és tenir una bona organització per després no llençar el menjar.

A casa: 

      3. Etiquetes del producte: és important que tinguis present la diferència entre data de caducitat i data de consum preferent, ja que són coses molt diferents i saber-ho diferenciar t’ajudarà a reduir el malbaratament alimentari.

  • Data de caducitat: indica quan un producte o aliment deixa de ser segur per al consum
  • Data de consum preferent: indica la data fins quan el producte està en perfecte estat pel que fa a textura, aroma o sabor. Un cop superada aquesta data, el producte és totalment segur per al seu consum però, potser, és menys saborós o ha perdut la seva textura original.

    4- Emmagatzematge, ordre i neteja: guardar correctament els aliments és importantíssim per garantir la seva correcta conservació. A continuació et donem alguns tips que et poden servir per reduir el malbaratament alimentari:

  • Col·loca els aliments que caduquen abans a la part davantera de la nevera, d’aquesta manera els consumiràs en l’ordre correcte.
  • Guarda els aliments en el seu lloc específic de la nevera. Els productes frescos, com les fruites i hortalisses, tenen un calaix concret per emmagatzemar-les, així com la carn i el peix.
  • Allarga la vida dels teus aliments congelant-los.
  • Mantingues la nevera, el congelador i el rebost nets perquè els teus aliments no es facin malbé.
  • Si et sobra menjar, guarda’l correctament a la nevera ben tapat.

          5. Prepara nous plats i crea noves receptes: si un dia et sobra menjar, pots guardar-lo per menjar-lo en els pròxims dies o preparar altres plats o crear noves receptes. Amb les verdures del brou prepara una crema de verdures, amb les sobres d’un pollastre rostit cuina unes croquetes o converteix la macedònia que t’ha sobrat en un deliciós batut.

Una altra opció és preparar un dinar o sopar de sobres, és a dir, menjar tots aquells plats que ens han sobrat al llarg de la setmana. A més, és una bona idea per inculcar als més petits de la casa la necessitat i la importància de reduir el malbaratament alimentari.

I tu, quines accions duus a terme per reduir el malbaratament alimentari?

Descobreix el que fem a Ametller Origen a femcami.org.