Les patates són un tubercle que no falta a cap rebost, perquè són un aliment bàsic en les cuines de tot el món i un dels aliments més consumits. A continuació t’expliquem quines són les varietats de patates més habituals, com has de cuinar-les perquè no et quedin farinoses i quines són les seves principals propietats.

Quantes varietats de patata hi ha?

Existeixen moltes varietats i el principal criteri de classificació que s’utilitza és el seu color:

Vermell: Còndor, Red Pontiac, Desirée i Astérix

Groc: Etoile du León, Jaerla, Eureka, Kennebec, Monalisa, Spunta, Obelix

Blanc: Pentland, Xantia, Frísia

Quina d’elles coneixies? Les més famoses són la Kennebec, la Monalisa i Red Pontiac!

Així mateix, estem segurs que hauràs escoltat això de ‘patates noves’ i ‘patates velles’. T’expliquem quines són les diferències. En primer lloc, has de fixar-te en el seu període de maduració: les patates noves es recullen abans que finalitzi el seu període de maduració i les podem trobar quan comença la primavera, mentre que les patates velles passen més temps sota terra. Una altra diferència és la pell i el color: així doncs, les patates noves presenten una pell més fina i clara, mentre que les velles tenen una pell més gruixuda i molt més fosca. Una altra diferència és el seu contingut en aigua: les noves tenen un percentatge més elevat d’aigua en comparació amb les velles.

Per què serveix cada varietat de patata?

Segur que t’estàs preguntant quina és la millor varietat per fregir, per bullir o per preparar al vapor o al forn.

Les patates més noves, com la Monalisa o la Red Pontiac, tenen un major contingut d’aigua, per la qual cosa són ideals per a:

  • Bullir
  • Fer al vapor
  • Fer al Forn

En canvi, les patates més velles, com les Kennebec, són perfectes per fer purés, guisats o fregir. T’ho explica el cuiner Cintet en el següent vídeo!

https://www.instagram.com/p/cry1snrijea/

Com coure les patates?

És important saber com bullir bé una patata, perquè no quedin ni massa toves i farinoses ni tampoc dures. Per això has de començar a coure-les amb aigua freda i deixar-les a foc mitjà durant 20-30 minuts: el temps dependrà de la mida de la patata. Per assegurar-te que estan fetes, punxa-les amb un ganivet o una forquilla i si entra amb facilitat ja estarà feta.

Vols saber una recepta diferent amb patata? Anima’t amb aquest rösti!

Quines propietats té la patata cuita?

A continuació, t’expliquem quines són les propietats d’aquest tubercle i per què són tan bons i saludables:

  • Font de carbohidrats: principalment en forma de midó, que t’aporten energia.
  • Font de vitamina C: que té una funció antioxidant, encara que és recomanable cuinar la patata al forn o al vapor, per evitar que perdi part d’aquesta vitamina.
  • Font de vitamina B6: aporta un 21% de la ingesta recomanada d’aquesta vitamina en la població adulta.
  • Aportació de minerals: especialment potassi, que contribueix al funcionament normal del sistema nerviós.

Com conservar les patates a casa?

La clau per conservar correctament aquest tubercle és en un lloc fresc i fosc: d’aquesta manera evitaràs que les patates germinin. És important també que les patates respirin, per evitar la formació d’humitat. Per aquest motiu, el millor és emmagatzemar-les en una caixa de fusta o una bossa de reixeta. Mai de plàstic!

Troba a la teva botiga habitual Ametller Origen i a la botiga online una gran selecció de patates de gran qualitat i sabor exquisit.