Que aixequi la mà qui durant les festes nadalenques hagi menjat pinya per a postres. Estem segurs que la majoria! I és que la pinya és, juntament amb altres fruites tropicals i exòtiques, una de les més famoses per Nadal. Saps per què? A continuació t’expliquem la tradició i alguns dels seus beneficis. Continua llegint!

La pinya, considerada un luxe

Si bé és cert que avui dia podem menjar pinya durant qualsevol època de l’any, antigament es considerava una fruita luxosa, només a l’abast d’algunes persones. Originària de Sud-amèrica, es va fer molt famosa entre les reialeses europees i sumat al cost del seu transport així com la seva fragilitat, va fer que es convertís en un bé de luxe. Per aquest motiu era una fruita que només es podien permetre alguns i, en conseqüència, només es gaudia en els dies més assenyalats i especials com, per exemple, el Nadal.

Aquesta tradició ha quallat i, actualment, és habitual en moltes cases menjar pinya per postres o gaudir d’algun plat que la inclogui, com un còctel de gambes o uns canapès.

5 beneficis de la pinya

De totes maneres, la pinya no és únicament famosa per Nadal per ser considerada una fruita exclusiva, sinó també pels seus beneficis per a la salut, perquè ens ajuden a fer la digestió després de menjars copiosos i abundants. Pren nota perquè t’interessa!

  1. Conté bromelina: es tracta d’un enzim que augmenta la capacitat de digerir les proteïnes i ajuda a fer la digestió. Així doncs, aquesta fruita és una gran aliada en aquells dies que mengem una mica de més com, per exemple, durant les festes nadalenques. Així mateix, la bromelina també és diürètica, és a dir, ajuda a eliminar líquids.
  2. Font de vitamina C: es tracta d’un potent antioxidant que evita l’envelliment de les cèl·lules.
  3. Font de vitamina B: clau per a ajudar al teu sistema nerviós.
  4. Conté iode: indispensable per al bon funcionament de l’organisme.
  5. Font de potassi: t’ajuda a reduir la pressió arterial i millora la salut cardíaca.

Pinya fresca i pinya en conserva, en què es diferencien?

La pinya en conserva és una altra forma bastant habitual de consumir aquesta fruita. Has de saber que després d’aquest processament, la pinya manté algunes de les seves vitamines i minerals, però perd part de la bromelina, que es degrada amb facilitat i, a més, resulta més calòrica perquè es conserva en almívar, una solució ensucrada. Així que ja ho saps, sempre que puguis, aposta per la pinya fresca!

Com saber si una pinya està al punt?

Estem segurs que alguna vegada t’has fet aquesta pregunta. Doncs tenim la resposta! En primer lloc, fixa’t en les fulles, si són de color verd i pots treure’n una fàcilment vol dir que la pinya està al punt ideal. Un altre truc és la seva olor. Agafa-la i si desprèn una aroma dolça, està perfecta. Finalment, el tacte també és molt important. Si la toques i cedeix una mica, és la pinya que has de comprar. Així que ja ho saps: fulles verdes, aroma dolça i tacte.

Altres fruites per a Nadal

Ara que ja saps que la pinya és la reina de Nadal, has de saber que el meló també és un gran aliat. Refrescant, juntament amb la síndria és la fruita amb major contingut d’aigua, i deliciós, et serveix igual per a postres, com per a elaborar uns bons entrants. Així que, aposta també pel meló.

Finalment, Nadal també és sinònim de fruites exòtiques i tropicals. Has provat els litxis o els physalis? Estem segurs que t’encantaran i t’ajudaran a donar un toc diferent als teus àpats. T’atreveixes a provar-les?

 Troba les millors pinyes i melons i fruites tropicals i exòtiques a la teva botiga habitual Ametller Origen i a la botiga en línia i gaudeix-les!