Les prunes es poden classificar segons el seu color: grogues, vermelles, negres i verdes i existeixen més de 200 varietats. Quina és la teva preferida? En el següent post t’expliquem tot el que has de saber sobre aquesta fruita: quan la pots trobar, quina és la diferència entre les varietats, així com les seves principals propietats.

Quins mesos podem trobar prunes?

Les prunes són una fruita de temporada que es troben des de principis de juliol fins a finals de setembre, encara que hi ha algunes varietats que poden recol·lectar-se també al maig. A través de la seva deliciosa olor sabràs quan estan més madures i més bones i dolces per menjar.

Tipologies i varietats de prunes

Tal com t’hem comentat inicialment, existeixen diverses tipologies de prunes, les quals es classifiquen segons el seu color:

  • Prunes grogues: de gust àcid i abundant suc.
  • Prunes vermelles: molt sucoses i amb gust més dolç que les anteriors.
  • Prunes negres: de pell fina i gust molt dolç.
  • Prunes verdes: de carn fina i sucosa i de gran sabor.

Dins de cadascun d’aquests grups trobem diferents varietats de prunes, una de les més conegudes és la Clàudia. Et sona el nom oi? Aquesta pruna verda, petita i carnosa es caracteritza pel seu gran sabor i dolçor. Però, t’has preguntat alguna vegada quin és l’origen del seu nom? T’ho expliquem! Rep aquest nom en honor a la reina Clàudia, la primera dona del rei Francesc I de França, perquè li encantaven aquesta varietat de prunes. Inicialment, aquesta varietat de pruna es denominava Reina Clàudia, fins als nostres dies on és coneguda simplement com a Clàudia.

Quins beneficis té la pruna?

El principal component de les prunes, com en la majoria de fruites d’estiu, és l’aigua, motiu pel qual la seva aportació calòrica és baixa. Entre els seus principals nutrients destaquen:

  • Font de provitamina A: es converteix en vitamina A quan entra el nostre cos i és més abundant en les varietats de prunes fosques.
  • Font de vitamina C: que actua com a antioxidant, ja que retarda l’envelliment de les teves cèl·lules.
  • Nivells elevats de potassi i calci: el primer és fonamental per al funcionament correcte del sistema nerviós, mentre que el segon t’ajuda a mantenir els ossos i les dents sans.
  • Són antioxidants: gràcies al seu contingut en antocianines que es troben a la pell de les prunes.

 Per què la pruna és laxant?

Estem segurs que alguna vegada hauràs sentit a dir que la pruna és una fruita que t’ajuda contra l’estrenyiment. Doncs bé, és cert! I t’expliquem el perquè:

  • Conté sorbitol: es tracta d’un tipus de sucre amb efecte i acció laxant.
  • Conté fibra: que ajuda a regular el trànsit intestinal i cuida la teva microbiota.

Finalment, has de saber que una ració de prunes són entre 3-4 de mida petita o 2 de mida mitjana. A què esperes per incorporar aquesta fruita deliciosa en el teu dia a dia?

Troba les prunes més fresques i delicioses a la teva botiga habitual Ametller Origen o la botiga online i gaudeix-les!