De forma allargada i poc gruixuda, la ceba tendra és una de les verdures més antigues que existeixen. Encara que s’assembla a la ceba i et pot recordar als calçots o al porro, la ceba tendra és una hortalissa amb personalitat pròpia; un sabor dolç i delicat, font de nutrients i versatilitat a la cuina.

Què s’aprofita de la ceba tendra?

Tot! Però anem a pams: la ceba tendra està formada per la part inferior blanca, semblant a una ceba, i la part superior amb les fulles verdes. La tendència és aprofitar la part blanca, ja sigui per consumir en cru en una amanida o macerada en vinagre, per exemple, o com a base d’un sofregit o en un brou. En canvi, sovint tendim a tirar les fulles, quan són una font de nutrients, com per exemple magnesi, i ens poden servir per a preparar deliciosos plats. T’ho expliquem a continuació!

Les fulles verdes de la ceba tendra si estan fresques són molt tendres i les pots utilitzar per incorporar en sofregits, picadetes a les teves salses, en un revoltim d’ou, crues dins d’una amanida o en un brou o sopa. Aquesta part de la ceba tendra és famosa per utilitzar-se en una de les receptes més conegudes de la cuina japonesa: la sopa de miso. No t’has fixat que aquest brou sempre incorpora petites rodanxes de ceba tendra? En el cas que les fulles verdes siguin una mica més gruixudes, et recomanem que les consumeixis cuites, perquè crues poden resultar una mica fibroses. En una sopa, un brou o saltades amb una mica d’all estan delicioses.

Ara que ja saps que pots aprofitar totes les parts de la ceba tendra, t’animem a incorporar-la en els teus plats, alhora que ajudes a reduir el malbaratament alimentari!

Quina diferència hi ha entre la ceba tendra i una ceba?

  • Creixement de la planta: la ceba tendra mai forma bulbs, mentre que la ceba sí.
  • Grandària: la ceba tendra és allargada i de poc gruix, en comparació amb la ceba que és molt més gran.
  • Sabor: la ceba tendra és més suau i pot tenir un punt dolç, mentre que el sabor de la ceba és forta i pot arribar a ser picant.
  • Emmagatzematge: la ceba tendra has de guardar-la al frigorífic, en canvi la ceba no fa falta que l’emmagatzemis a la nevera, però sí en un lloc sec i ventilat, i sempre sense rentar.

Quines vitamines té la ceba tendra?

La ceba tendra destaca per la seva aportació de vitamina C: perquè et facis una idea, una ració de ceba tendra cobreix el 48% de la ingesta recomanada per a un home i una dona amb una pràctica moderada d’activitat física. Aquesta vitamina t’ajuda en la protecció de les cèl·lules, és un potent antioxidant i t’ajuda en l’absorció del ferro.

Altres beneficis d’aquesta verdura

Així mateix, la ceba tendra és rica en fibra, que t’ajuda a regular el teu trànsit intestinal i evita el restrenyiment, així com rica en minerals com el potassi, ferro i iode, essencials per al teu organisme.

Per què plorem quan pelem una ceba tendra?

Estem segurs que t’has fet aquesta pregunta més d’una vegada. Has de saber que la ceba tendra, igual que altres vegetals de la mateixa família com la ceba, el porro o l’escalunya, contenen uns compostos sulfurosos  (amb sofre) que s’alliberen quan la tallem. Aquests compostos arriben als ulls i produeixen picor i el nostre cos reacciona amb les llàgrimes per protegir els ulls. Curiós, oi?

Així mateix, el sofre també és el responsable del sabor i l’olor característica d’aquesta hortalissa.

A  Ametller Origen podràs trobar les millors cebes i cebes tendres per a donar-li un toc extra de sabor als teus plats.