El bròcoli és una verdura de la família de les brassicàcies o crucíferes amb nombrosos beneficis per a la salut. Format per diferents caps florals de color verd fosc units a una gruixuda tija carnosa, la millor temporada per collir-lo i consumir-lo és durant l’hivern i la primavera. En el següent post t’expliquem quines són les propietats principals, alguns trucs anti malbaratament i què pots cuinar amb aquesta verdura. Abans de tot però, és important que no confonguis el bròcoli amb el bròquil: el primer és de color verd fosc, mentre que el segon és de color verd clar, fins i tot una mica groguenc i amb les flors molt compactes.

Beneficis nutricionals del bròcoli

  • Font de fibra: aquesta verdura conté una elevada quantitat de fibra, la qual cosa t’ajuda a regular el teu trànsit intestinal i a millorar les teves digestions.
  • Vitamina C: el bròcoli és una de les verdures amb més vitamina C, fins al punt que una ració (200 g) aporta més del doble de la ingesta recomanada que són 75 mg/dia per adult.
  • Vitamines del grup B: t’ajuden al bon funcionament del sistema nerviós.
  • Font de potassi: contribueix al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs.
  • Font de ferro i seleni: ajuda al desenvolupament de l’organisme i transporta l’oxigen dels pulmons als teixits i el seleni contribueix en l’acció antioxidant que tenen aquestes verdures.
  • Antioxidant: el bròcoli conté vàries substàncies, entre elles el sulforafà, que ajuden a prevenir determinades malalties cardiovasculars i determinats tipus de càncer.

Per què fa mala olor el bròcoli?

Estem segurs que alguna vegada ho has notat: durant la seva cocció, el bròcoli desprèn una olor forta i, sovint, una mica desagradable. Et sona? Això passa per culpa del sofre, un mineral present en aquesta verdura i en la majoria de les crucíferes. Encara que la seva olor et pugui semblar ofensiva, el sofre és molt beneficiós per al teu fetge, perquè ajuda a la seva depuració, i es recomana en cas de patir dolors articulars.

Aprofita-ho tot del bròcoli

Sabies que la tija del bròcoli és totalment comestible i, a més, té beneficis per a la teva salut? Si ets dels que ho tira, és hora d’abandonar aquesta pràctica. Pots coure-ho i menjar-t’ho a trossets juntament amb la resta del bròcoli. Una altra opció és tallar-ho a tires i saltar-ho a la paella i, posteriorment, afegir-ho en una amanida o amb una mica de pasta. I és que aquesta part conté una gran quantitat de calci i nutrients que no has de desaprofitar!

Cru o cuinat?

El bròcoli és una verdura molt versàtil, es pot consumir tant crua com cuinada al vapor o bullida. Si bé és cert que la forma més habitual és aquesta segona, si ho rentes bé pots degustar-ho cru en una amanida amb fruita seca o amb una mica de poma i una vinagreta. En el cas que el vulguis bullir has de saber el següent:

Quant temps cal coure’l?

El bròcoli és una verdura de cocció ràpida. Si ho cous entre 3-4 minuts estarà llest, mentre que si ho fas el vapor necessitaràs entre 7-10 minuts. Vigila, perquè si et passes del temps recomanat, aquesta verdura pot perdre part dels seus nutrients.

Anima’t a incorporar aquesta verdura en el teu dia a dia. Troba els bròcolis més frescos a la teva botiga habitual o a la botiga online i gaudeix-lo!