Estem segurs que has sentit a parlar de la kombutxa, però saps què és exactament o quins són els seus beneficis? No et preocupis perquè en el següent post t’explicarem tot allò que has de saber sobre la kombutxa perquè et tornis tot un expert. Som-hi!

Què és la kombutxa?

La kombutxa és una beguda de te amb sucre que ha estat fermentada per uns microorganismes, coneguts com SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) o fongs de la kombutxa. El resultat és un te amb sucre i molt refrescant.

Quin és el sabor de la kombutxa?

És difícil definir en una paraula el sabor de la kombutxa. Podem dir que té un sabor particular entre cítric i àcid. Al mateix temps, és molt refrescant i quan la proves per primera vegada notaràs unes bombolles a la llengua, a causa del procés de fermentació al qual ha estat sotmesa. De totes maneres, el sabor final dependrà dels gustos que hagin estat seleccionats per elaborar-la (poma, maduixa, cítrics, pinya, etc.).

I ara et deus estar preguntant, la kombutxa és una beguda alcohòlica? No, ja que la petita quantitat d’alcohol que conté és resultat del procés de fermentació al qual ha estat sotmesa; perquè et facis una idea, passa el mateix amb el kimchi o amb el quefir. De totes maneres, no està indicada per a embarassades o dones lactants.

Quins beneficis té la kombutxa?

Respecte als seus beneficis, la kombutxa conté polifenols, una substància que es troba a les plantes, en aquest cas el te, i té propietats antioxidants que ajuden a retardar l’envelliment de les cèl·lules. D’altra banda, la kombutxa també és font de minerals com:

  • Ferro: imprescindible per al transport d’oxigen en sang.
  • Magnesi: important per als músculs i actua com a font d’energia.
  • Zinc: fonamental per al correcte funcionament del sistema immunitari i també per a la vista.

Quin és l’origen de la kombutxa?

La kombutxa és una beguda mil·lenària de la Xina, més concretament de la regió de Manxúria. Segons diu la història, ens hem de remuntar a l’any 220 A.C. quan el monjo anomenat ‘Kombu’ li va donar a l’emperador Inkyo el fong de la kombutxa. L’emperador va quedar meravellat pel seu sabor i les propietats d’aquest te i va ordenar produir-lo per a tot l’imperi. El nom és la suma de Kombu i ‘txa’ que significa te en xinès. Des de la Xina, la kombutxa es va estendre fins a Rússia i va ser durant la Segona Guerra Mundial quan va arribar a Alemanya i es va introduir a la resta de països europeus.

Si bé és cert que existeixen altres teories que diuen que el te kombutxa podria ser japonès o rus, la versió xinesa és la més acceptada.

4 curiositats sobre aquesta beguda

  • El dia 21 de febrer se celebra el Dia Mundial de la Kombutxa
  • L’SCOBY o fong de la kombutxa és gelatinós i de forma arrodonida
  • El te que s’utilitza per preparar la kombutxa pot ser verd o vermell
  • Es tracta d’una beguda que fa relativament poc que s’ha implantat al nostre país

Un refresc ple de vida: tasta les noves kombutxes d’Ametller Origen

Ja pots trobar a la teva botiga habitual i a la botiga online les noves kombutxes d’Ametller Origen. Ecològiques, naturals i de diferents sabors: cítrics, canyella i poma, remolatxa i mango i te verd.

Tasta-les!