Amant dels formatges, et posarem a prova. Saps dir-nos quin tipus de formatge és el grana padano o amb quina llet s’elabora? Si no ho saps, no et preocupis, perquè hem preparat un contingut amb tota la informació sobre el formatge amb DOP més consumit del món. Preparat?

En primer lloc, has de saber que el nom grana padano procedeix de la paraula grana que significa grans, per la seva textura a la boca que és com granulada, i padano que fa referència a una regió d’Itàlia coneguda com la Plana Padana o Plana del Po, situada al nord d’Itàlia, justament per on passa el riu Po. Així doncs, aquest formatge tan famós i deliciós s’elabora des de fa molts anys en aquesta zona.

Quins ingredients té i com s’elabora aquest formatge?

Estem segurs que t’ha picat la curiositat, així que t’ho explicarem. El Grana Padano s’elabora a partir de llet crua de vaques alimentades amb farratges frescos o conservats (ensitjaments). A més de la llet, aquest formatge incorpora quall, sal i lisozim (no en tots els Grana Padano), únicament. El procés d’elaboració dura un mes llarg i, posteriorment, el formatge ha de madurar durant un mínim de 9 mesos i fins a 20 mesos.

Has de saber que el Grana Padano és rodó perquè s’elabora en uns motlles rodons i, posteriorment, es grava amb foc a l’escorça “Grana Padano DOP”.

5 curiositats del grana padano DOP

  • Pes: el pes d’aquest formatge no pot ser mai inferior a 24 kg ni superior a 40 kg.
  • Exclusivitat: no existeix cap altre formatge que pugui utilitzar la denominació ‘grana’ en el seu nom.
  • Origen: el primer formatge Grana Padano DOP té el seu origen l’any 1135 quan uns monjos de la Plana Padana van elaborar el primer formatge per un excedent de llet.
  • Consum: és el formatge amb Denominació d’Origen Protegida més consumit del món.
  • Ingredients: no conté lactosa

Com diferenciar aquest formatge del parmesà reggiano?

Estem segurs que has tastat tots dos formatges i les diferències entre ambdós són molt petites tant en aspecte, com en sabor, si bé és cert que n’existeixen algunes amb relació a la seva elaboració. En el cas del Grana Padano, la llet prové de vaques que s’alimenten de farratge ensitjat. Això no passa amb les vaques productores de Parmesà. Una altra diferència és el temps de maduració: el Parmesà madura durant més temps, un màxim de 30 mesos, mentre que el Grana Padano madura fins a un màxim de 20 mesos. Finalment, quant a les seves propietats, el Grana Padano té menys matèria grassa en comparació amb el Parmesà.

Ara que ja ho saps tots, el millor és gaudir d’un bon trosset d’aquest formatge. Ara ja pots trobar el millor grana padano Ametller Origen a la teva botiga habitual i a la botiga online. Gaudeix-lo!