5 iniciatives de l'Ada Parellada contra el malbaratament alimentari

Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana

 Un de cada tres aliments que es produeixen, a nivell mundial, es llencen. Així, ras i curt. Les causes són molt diverses i diferents a cada baula de la cadena alimentària, però la conseqüència és comú: un sistema alimentari desajustat provoca crisi climàtica, així de contundent.

És responsabilitat dels governs, de l’administració, de les entitats competents, legislar, normativitzar, afavorir o penalitzar, amb polítiques competents, la pràctica dels agents alimentaris. Sí, són els gestors de la comunitat els qui han de vetllar perquè es revalorin els aliments, però sovint ens menystenim.... menystenim el poder que el consumidor té per canviar el model alimentari. És tan senzill com que si el consumidor prioritza el producte de proximitat, es deixaran d’importar aliments de l’altra punta del món; si el consumidor exigeix més producte a granel, es deixaran d’envasar innecessàriament molts productes; si el consumidor redueix el consum de carn vermella, es qüestionarà la ramaderia intensiva, i un llarg etcètera. Els consumidors ens hem de creure que podem canviar el món.

I la societat s’organitza, proposa i treballa. En aquest article presentem un recull d’iniciatives, que actualment estan al nostre abast, sorgides de col·lectius diversos que lluiten contra el malbaratament alimentari. Us les presentem perquè volem fer més visible un problema que ens afecta a tots, tant a nivell mediambiental com social i ètic (amb la meitat del que llencem podríem resoldre la fam crònica al món), però també us les presentem perquè ens omplen d’optimisme: amb aquesta gent només podem anar a millor!

  1. Restaurant Semproniana – Gastrorecup

Un sopar-denúncia contra el malbaratament alimentari. Així es com es defineix el Gastrorecup, la cita anual que organitza la xef Ada Parellada al seu restaurant i que enguany estava emmarcada dins de la Setmana per l’Alimentació Sostenible de Barcelona. Aquest sopar aglutina el malbaratament de gairebé totes les baules de la cadena alimentària i les transforma en plats deliciosos, saborosos i nutritius.

Però no és un sopar convencional: ja que no es pot triar allò que es llença, en el sopar no es pot triar el que es menja. I en aquesta edició passada, celebrada l’octubre del 2021 a més, es va afegir una novetat, hi va haver persones a les que no se’ls va servir sopar, ja que aleatòriament els va tocar posar-se en la pell dels més vulnerables, els que no poden accedir a una alimentació digna i justa.

 

  1. Espigoladors: Al camp

L’objectiu d’Espigoladors és fomentar  la recol·lecció excedents d’aliments directament del camp. És una estratègia per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, facilitar l’accés a una alimentació adequada per a tota la població i impulsar la transformació social. El malbaratament al camp es dona per diverses raons:

  • Sobreproducció
  • Aliments de fora de les nostres fronteres desplacen la nostra producció.
  • Sovint es deixa al camp perquè no surt a compte collir-ho.

 

  1. Mercabarna: Distribució majorista

Cada any es comercialitzen a Mercabarna dos milions de tones d’aliments. D’aquests productes es malbaraten 9 milions de quilos (el 0,5%)

El mercat majorista ha fet un pas més contra la pèrdua d’aliments i ha construït un centre d’aprofitament d’aliments que amb ell doble d’espai que el punt verd anterior.

El nou equipament, de 900m2 té una situació estratègica i unes instal·lacions específiques per augmentar la recuperació i donació d’aliments.

 

  1. Ametller Origen. Distribució minorista

La distribució minorista pateix el malbaratament per diverses raons, ja sigui perquè es trenquen envasos a causa de l’exposició i autoservei dels productes, poc espai de refrigeració, errors en les comandes, o proximitat a les dates de caducitat.

Ametller Origen és un clar exemple en aquest sector, que posa remei a aquesta problemàtica. Determinades botigues de la companyia disposen d’una nevera 0% malbaratament, on s’ofereixen productes amb data de caducitat curta a un preu més econòmic. Tanmateix, Ametller Origen col·labora amb diferents entitats socials donant productes frescos amb data de caducitat curta també.

 

  1. Too Good To Go

Aquesta empresa posa en contacte la distribució minorista i el consumidor. Amb molta facilitat, una persona pot adquirir a baix preu els excedents de productes o d’altres propers a  la seva data de caducitat en la seva aplicació. És una molt bona manera de combatre els efectes del malbaratament i ajudar en la seva redistribució.