Quins aliments necessita el cervell per funcionar?
Perquè el nostre cervell funcioni correctament, hem de cobrir totes les seves necessitats i això s’aconsegueix a través del que mengem. Pensa que una alimentació desequilibrada pot produir símptomes com nerviosisme, cansament, problemes de memòria i, fins a depressió, per això és tan important alimentar-se de manera saludable i equilibrada.
Sabies que el cervell representa només el 2% del nostre pes, però requereix al voltant del 20% d’energia que necessitem durant el dia?
I és que cada aliment i els seus nutrients tenen una funció específica al nostre cervell: uns li donen energia, altres el protegeixen d’envellir prematurament o s’asseguren que funciona correctament. A continuació, t’expliquem quins són aquests nutrients, quina funció tenen i quins aliments t’ho aporten. Atent!
- Vitamines: totes les vitamines tenen un paper rellevant en el cervell
- Vitamina A: és antioxidant
- Vitamina C: t’ajuda a tenir memòria
- Vitamina E: protegeix les cèl·lules
*Pots trobar vitamines a totes les fruites i verdures, així com en la fruita seca, la clara d’ou i el salmó.
- Minerals: imprescindibles per al correcte funcionament del cervell
- Iode: imprescindible per al desenvolupament del cervell durant la infància Magnesi: ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat
- Calci: afavoreix l’arribada de sang al cervell
- Ferro: dona oxigen al cervell
*Pots trobar aquests minerals en les algues, les verdures de fulla verda, els cereals integrals, la fruita seca, els llegums o els làctics.
- Proteïnes: tenen una funció estructural i aporten aminoàcids imprescindibles per al nostre cos, com el triptòfan o la melatonina, que ens ajuden a controlar les emocions i a regular l’estat d’alerta i la son.
*Pots trobar triptòfan al peix, la carn, els ous, la pinya, l’alvocat o les nous.
- Glucosa: és la font principal d’energia per al nostre cervell i ens la donen els aliments rics en carbohidrats.
*Són font de glucosa, els cereals integrals (pa, arròs, pasta), els llegums, els tubercles (patata i moniato) i la fruita.
- Greixos omega 3: disminueixen el risc de patir demència, milloren l’aprenentatge i prevenen malalties neurodegeneratives.
*Són font d’omega-3 les llavors de lli, els olis vegetals, les nous i, especialment, el peix blau (salmó, sardines, tonyina) i les algues.
- Hidratació: L’aigua és fonamental per al bon funcionament del cervell i el consum insuficient es relaciona amb un estat d’irritabilitat, pèrdua de memòria i confusió. El millor per hidratar-se és l’aigua i les infusions.
En resum, una dieta saludable és imprescindible per al bon funcionament del nostre cervell. Amb la Dieta Mediterrània, que es basa en el consum diari de tota mena de vegetals, fruites, llegums, fruita seca, llavors i oli d’oliva, aconseguim millorar l’estat d’ànim i la capacitat de concentració, a banda de reforçar la memòria i prevenir determinades malalties neurodegeneratives.
Salmó fumat, l’entrant perfecte per a les festes
Saborós i saludable, el salmó fumat és una opció perfecta per preparar un entrant o canapè per a les festes nadalenques. Molt versàtil a la cuina, sempre aporta un toc de distinció i sofisticació a la taula. A continuació t’expliquem algunes característiques sobre aquest peix.
Quina diferència hi ha entre el salmó i el salmó fumat?
El salmó fresc és un peix que es menja cuinat, sigui al forn o a la planxa, en canvi, el salmó fumat passa per un procés de curat de sal, i posteriorment, fumat.
Quin és el procediment per elaborar aquest tipus de salmó?
A continuació t’expliquem com s’elabora:
- En primer lloc, es neteja i es treuen les espines
- Després se sala, col·locant més sal a la part del cap i menys a la cua
- Posteriorment, es col·loca en una càmera a 3º durant 24 hores, el que garanteix la penetració de la sal
- Es renta el salmó amb aigua abundant
- Es col·loca el salmó en una fumadora on estarà entre 9 i 12 hores a 24º i amb una humitat del 75%
- Es col·loca en una sala de maduració durant 24 h més
- Finalment, es fileteja i s’envasa al buit
Sabies que durant el procediment del fumat, el salmó sol perdre un 10% del pes?
Beneficis del salmó fumat
Aquests són els 4 beneficis que has de conèixer sobre aquest tipus de salmó:
- Font de proteïnes: concretament 25,4 g, una mica més que el salmó fresc
- Font de potassi, fòsfor i seleni
- Conté omega-3: Font de greixos saludables, encara que una mica menys que el salmó fresc
- Font de vitamines B6 i B12, així com vitamina D: una ració de salmó aporta el 25% de la ingesta recomanada d’aquesta vitamina per a un adult
És important destacar que a causa del procés de conservació amb sal al qual se sotmet el salmó fumat, aquest aliment ha de ser consumit moderadament per aquelles persones que segueixen dietes baixes en sodi.
Com es menja?
Com t’hem avançat anteriorment, el salmó fumat és ideal per menjar com a entrant, ja sigui en forma de canapè, rotllet, blini, còctel o pinxo. I és que es tracta d’un aliment molt versàtil que pots acompanyar amb una mica de formatge, alguna verdura, unes espècies i fins a fruita per jugar amb els sabors. Què et sembla aquest canapè de pinya, mascarpone i salmó?