- La companyia catalana d’alimentació ha presentat a la Cambra de Comerç d’Espanya el projecte de l’Agroparc, un sistema pioner de producció agroalimentària, 100% sostenible i circular, amb el qual vol promoure l’obtenció d’aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica, amb una disminució significativa de la petjada de carboni i hídrica
- L’Agroparc compta amb el suport del Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya, per ser un projecte transformador del sector, completament alineat amb els objectius del Pacte Verd Europeu i amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
- Ametller Origen vol impulsar també un centre de formació i recerca, amb convenis amb universitats locals i internacionals, per formar als tècnics agrícoles del futur
Ametller Origen, companyia catalana d’alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat, ha presentat aquest matí a la Cambra de Comerç d’Espanya el seu nou projecte l’Agroparc, un clúster agroalimentari, 100% sostenible i circular, amb el qual vol impulsar la transformació del model productiu actual del sector agroindustrial per a ser més eficients i sostenibles i produir aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica, amb una disminució molt rellevant de la petjada de carboni i la petjada hídrica. “Hem d’apostar decididament per aquests projectes transformadors que contribueixen a crear més ocupació i de més qualitat i, en definitiva, a aconseguir un creixement econòmic més sòlid”, ha assenyalat el president de la Cambra, José Luís Bonet. “El Agroparc representarà la simbiosi entre l’agricultura extensiva, l’agricultura tecnificada, l’agroindústria i la generació d’energies renovables. Un canvi de paradigma en el sector alimentari, prioritzant l’eficiència energètica, la minimització de la petjada hídrica i de carboni, l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions”, ha explicat el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller. “En l’àmbit de la seguretat alimentària i la sostenibilitat, Europa continua sent el far del món. I en aquest sentit espero que l’esforç que fa Europa per abordar el Pacte Verd Europeu serveixi per a inspirar al món que només hi ha una solució possible per salvar el planeta. És en aquest escenari on creiem que l’Agroparc pot ser l’espurna que provoqui aquest canvi de paradigma en el sector agroalimentari tant a Espanya com a Europa”, ha afegit Ametller.
L’Agroparc compta amb el suport del Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya, per ser un projecte transformador del sector, completament alineat amb els objectius del Pacte Verd Europeu i amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El Secretari General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Raül Blanco, ha manifestat que “el projecte de l’Agroparc demostra el potencial de la indústria agroalimentària d’Espanya. El PERTE agro ajudarà a modernitzar el sector”.
Per part seva, la subdirectora d’Innovació i Digitalització del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Natalia Villalobos, ha comentat que el Agroparc “és una aposta ambiciosa on la innovació juga un paper clau perquè el sector agroalimentari sigui competitiu, que produeixi més amb menys recursos i amb menor impacte ambiental. L’èxit d’aquest projecte se sustenta en el fet que toca els tres pilars de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental”.
Així mateix, el Secretari General d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Oriol Sagrera, ha ressaltat que “no existeix un altre projecte que estigui més alineat amb els objectius de transformació dels fons europeus que fixa la transformació digital i ecològica com les dues principals prioritats per construir una economia que sigui més resilient”. Així mateix, ha comentat que “el projecte de l’Agroparc és una petita revolució en el món de la indústria agro per tecnificar-la i fer-la més sostenible, una aposta decidida per generar de forma més eficient i sostenible aliments de major qualitat, reduir la petjada de carboni i hídrica, optimitzar la gestió de residus construint un model circular i garantint el proveïment”.
Primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu
La sostenibilitat, la circularitat i la tecnologia són els tres eixos vertebradors d’aquest projecte que integrarà en un únic espai agricultura, agroindústria i energies renovables. “L’Agroparc, basat en la circularitat dels processos, és el que ens ha permès aconseguir el que semblava impossible: crear un districte agroindustrial d’energia positiva i CO₂ negatiu. Evitarem l’emissió de 1400 tones de CO₂ a l’any, contribuint a la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu”, ha afirmat Josep Ametller.
Per aconseguir-ho, s’optimitzaran els recursos hídrics, amb el tractament i la regeneració de les aigües residuals a través d’una biofactoria. “La circularitat de l’aigua impulsa la biofactoria com a regeneradora de recursos”, ha explicat el chief strategist officer d’Agbar, Narcís Berberana, companyia que col·laborarà en el projecte amb el disseny i la instal·lació dels sistemes de reg i el manteniment dels sistemes hidràulics amb l’objectiu de reutilitzar al 100% l’aigua.
D’altra banda, l’Agroparc combinarà diferents sistemes de generació energètica renovable com la fotovoltaica, el biogàs i la biomassa i apostarà per la mobilitat 100% lliure d’emissions. De la mà de Carburos Metálicos, els residus orgànics es transformaran en hidrogen verd per als camions de distribució. Inicialment, s’aprofitaran els residus orgànics per generar biocombustible per a la flota de transport d’Ametller Origen i, en una segona fase, la valorització dels residus orgànics, a través d’un reformador, es transformarà en hidrogen verd per als camions de distribució, amb més de 6.000 km diaris d’hidrogen per als vehicles pesants, i la recuperació de més de 1000 TN de CO₂ per als hivernacles.
Com a especialistes en tota la cadena de valor de l’hidrogen, Carburos Metálicos ha adoptat una estratègia col·laborativa que permeti crear un ecosistema basat en aquest vector energètic, clau en l’actual procés de transició energètica”, ha declarat el director general de Carburos Metálicos, Miquel Lope.
Així mateix, s’aplicarà la intel·ligència artificial, el machine learning i la digitalització per ser més eficients, ajustar la producció i evitar, d’aquesta manera, el desaprofitament d’aliments.
Impulsar la tecnificació del sector agrari
L’Agroparc acollirà també un centre de formació i recerca, l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, amb convenis amb universitats locals i internacionals, per formar als tècnics agrícoles del futur i impulsar la sostenibilitat en el sector agrari, amb l’estalvi d’aigua, la disminució de la petjada de carboni, la protecció de la biodiversitat i l’increment de la producció agrícola amb fruita i verdura rica en micronutrients i amb més sabor.
La companyia ha ressaltat durant la presentació que actualment no existeix al país suficient coneixement del agritec, per la qual cosa serà necessari transferir el coneixement d’Holanda i Israel, que són els països capdavanters en aquest àmbit. “Un agroparc requereix un disseny integrat basat en tecnologia, participació d’institucions i consumidors, educació i I+D”, ha explicat Matthijs Montsma, Business Development Manager de la Universitat de Wageningen, Països Baixos. “Wageningen University & Research té àmplia experiència en el desenvolupament de conceptes d’agroparcs i contribuirà en diversos aspectes en el de l’Agroparc, com amb el desenvolupament de l’horticultura tecnificada”, ha conclòs Montsma.
Un canvi en el model agroalimentari per ser un referent
El projecte de construcció de l’Agroparc mobilitzarà una inversió total de 180 milions d’euros, una activitat productiva valorada en més de 400 milions d’euros i la creació de més de 3.100 ocupacions entre directes, indirectes i induïts. “Volem impulsar un nou model agroalimentari, que pugui ser un referent que posteriorment es pugui escalar a tot el país”, ha afirmat Josep Ametller. Es tracta d’un projecte de generació de nous coneixements i foment de la transferència d’aquests, que tindrà també un gran impacte sobre les PIMES, amb el seu efecte d’arrossegament com a tractor de transformació agroalimentària.