El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha visitat aquest matí, juntament amb el comissionat del Perte Agroalimentari, Jordi Carbonell, els terrenys de l’Agroparc Penedès per conèixer aquest projecte empresarial impulsat per Ametller Origen amb l’objectiu de fer front als reptes del sector agroalimentari a Catalunya.
La visita s’ha fet a Can Mata -una de les tres masies que forma part del projecte-, i on els assistents han pogut veure els diferents terrenys que formen el conjunt de les 258 hectàrees on es projectarà l’Agroparc Penedès. Posteriorment, el ministre del govern i l’equip directiu d’Ametller Origen, encapçalat per Josep Ametller, cofundador i conseller delegat del grup, Jordi Muns, director serveis corporatius de la companyia, Joan Simó, director general d’innovació i sostenibilitat de la companyia i Joan Batlle, soci i director de R+D+I de Batlleiroig i arquitecte principal del projecte, han mantingut una reunió, a porta tancada, per conèixer de primera mà com serà aquest nou model de producció agroalimentari 100% sostenible i circular. La reunió també ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Gelida, Lluís Valls.
“L’Agroparc Penedès és un projecte emblemàtic, pioner, que serà un dels projectes més importants a Catalunya, a l’estat i al sud d’Europa, perquè representa una nova concepció on la integralitat, la sostenibilitat i l’economia circular són la principal filosofia de la producció agrícola, també ramadera i la seva transformació industrial”, ha explicat el ministre Hereu.
“Després de molts esforços, per fi aquest any començarant les obres de l’Agroparc Penedès, que és resultat de tota la tenacitat que hi hem posat. Estem molt agraïts a totes les administracions pel seu compromís i la visita del ministre ens enorgulleix profundament a la vegada que és una mostra de la feina ben feta”, ha detallat Ametller.
Durant la reunió també s’ha aprofundit en l’AGROSMED: Agroindústria Sostenible i Circular al corredor del Mediterrani, un projecte liderat per Ametller Origen amb 13 empreses més, els eixos del qual són la sostenibilitat, la circularitat i la innovació.
AGROSMED és un projecte de caràcter vertebrador que planteja la transformació dels processos al llarg de la cadena de valor del sector agroalimentari per a aconseguir la descarbonització de la industria, la millora de la sostenibilitat dels productes i la circularitat dels processos. Entre alguns dels objectius d’AGROSMED està la digitalització de tota la cadena de valor, la gestió sostenible de residus (embalatges més sostenibles i reducció de merma i malbaratament), la reducció de l’ús de combustibles fòssils per a gradualment substituir-los per fonts d’energia renovable, la traçabilitat del producte, la reutilització i recirculació de l’aigua de processos productius i la dinamització de l’activitat econòmica i creació de treball en zones rurals.
AGROSMED consta de 22 projectes primaris desenvolupats per les diferents empreses que conformen l’aliança (3 d’estalvi energètic, 4 de desenvolupament experimental, 4 d’investigació industrial, 4 d’innovació en matèria de processos i 7 de protecció del medi ambient) interrelacionats entre sí i que compten amb la participació de dos centres d’investigació proveïdors de coneixement i dos plans de col·laboració en l’àmbit de la Gestió Ambiental i la Reducció de la Petjada Ambiental d’un producte.