Fins a quina edat han de mamar els nens? Quan podem començar a incorporar progressivament aliments a la seva dieta? En el següent article, et responem aquestes i altres preguntes, perquè la primera infància és un moment clau perquè és quan s’experimenta major creixement físic i psicomotor i és una època on els petits poden començar a consolidar determinats hàbits saludables per a quan siguin majors.

 Què ha de menjar un bebè de 0 a 6 mesos?

Durant els primers sis mesos de vida d’un bebè, aquest ha d’alimentar-se exclusivament de llet. Està demostrat que la lactància materna és la millor opció per als nounats. A més, també s’ha vist que la llet materna enforteix el vincle entre la mare i el bebè.

A partir dels sis mesos, i mantenint la lactància fins a aproximadament els dos anys o fins que la mare ho decideixi, serà necessari començar a afegir nous aliments per facilitar uns nivells de desenvolupament i salut adequats.

Què és la diversificació alimentària i quan s’inicia?

Entenem per diversificació alimentària el període durant el qual, de manera progressiva, s’incorporen aliments a la dieta del lactant. Aquest procés ha d’iniciar-se a partir dels sis mesos, mai abans, i ha d’estar supervisat pel pediatre. Així doncs, la incorporació de nous aliments ha de ser:

– Lenta

– En petites quantitats

– Respectant un interval d’entre 3 a 5 dies per a cada nou aliment

De totes maneres, és important destacar que durant aquest procés han d’evitar-se productes que puguin suposar un perill per al bebè, com per exemple la fruita seca, els grans de raïm, la poma o la pastanaga, perquè poden ennuegar-se.

Alimentació a partir dels 6 mesos

A partir dels 6 mesos, la llet continua sent el principal aliment del bebè, combinat amb alguns aliments sòlids. Aquests aliments poden ser:

  • Fruites i verdures: Exceptuant les bledes i els espinacs. La millor manera perquè mengin fruita i verdura és en forma de puré.
  • Carn i peix: Exceptuant el peix espasa, la tonyina vermella, tauró, així com els crustacis. De la mateixa manera que les fruites i les verdures, la millor opció per incorporar la carn i el peix és a través de purés.
  • Ous: De mida petita.
  • Llegum: Sempre ben cuites.
  • Oli d’oliva: Afegir-ne en totes les preparacions.
  • Cereals integrals: Pa, arròs, pasta petita.

Encara que la millor opció és el puré, és important i aconsellable incorporar preparacions diferents dels triturats. Per exemple, oferir aliments sencers o a trossets en funció de l’aliment permet que el bebè mengi de manera autònoma i gaudeixi dels diferents sabors, textures, olors i colors.

D’altra banda, i de la mateixa manera que han d’evitar-se aquells productes que puguin suposar un perill per a la criatura, ha d’evitar-se la sal, així com el sucre, la mel i els edulcorants.

Quina és la quantitat que ha de menjar el bebè?

Ara que ja hem vist quins són aliments que pot prendre un bebè, és important esmentar quines són les quantitats recomanades de cada producte a partir dels 6 mesos a l’any:

  • Carn: 30-35 g/dia
  • Peix: 30-35 g/dia
  • Ou: 1 ou petit al dia

En el cas de les fruites, verdures, hortalisses, llegums, pasta, arròs i pa les quantitats han d’adaptar-se a la sensació de gana que tingui el petit.

Alimentació a partir d’un any

A partir de l’any, es pot incorporar llet sencera de vaca, en el cas que el bebè no prengui llet materna, iogurts, formatges i és el moment de començar a diversificar les formes com presentem el menjar: bullit, a la planxa, guisat, al vapor, al forn, fregit.

Finalment, és molt important tenir en compte que els nens han de menjar en un ambient relaxat i còmode, sense distraccions com poden ser la televisió o els telèfons mòbils. D’aquesta manera, facilitem unes bones pràctiques alimentàries i els donem l’oportunitat d’interaccionar socialment i potenciem el seu desenvolupament cognitiu. Així mateix, sempre que es pugui, s’han de fer els menjars en família, disposant de temps suficient i sense interrupcions per garantir que són moments agradables i que la ingesta de menjar és adequada.