Existeixen una infinitat de preguntes i debats al voltant de quin ha de ser el paper dels sucres en la dieta d’un nen; per això, a continuació et resolem tots els teus dubtes sobre aquest tema. Continua llegint!
La importància d’una alimentació saludable
Per començar, hem de recordar que, perquè una alimentació sigui saludable ha de cobrir totes les necessitats de nutrients, és a dir, ha d’incloure proteïnes, carbohidrats, lípids, vitamines i minerals que el cos necessita.
Més concretament, si ens fixem en els carbohidrats, encarregats de donar-nos energia, sovint es considera que fan augmentar el risc de patir malalties cròniques com l’obesitat, la hipertensió, la diabetis, malalties cardiovasculars o determinats tipus de càncer. De totes maneres, ha de quedar clar que el problema no està en els carbohidrats en si, sinó en la quantitat de determinats carbohidrats que es prenen al llarg de dia.
Quins tipus de carbohidrats existeixen?
Principalment, es poden diferenciar entre midó i sucres:
- Midó: És un carbohidrat que trobem en aliments com els cereals (arròs, blat de moro, civada), els pseudocereals (quinoa), determinades hortalisses (carbassa, remolatxa), els llegums (cigrons, llenties, soja) o els tubercles (patata). Aquest tipus de sucre ens proporciona glucosa i és una font molt important d’energia. Molts estudis han demostrat que el consum d’aquests aliments és beneficiós per a la salut.
- Sucres: Són els carbohidrats presents principalment en fruites, hortalisses, llet i altres productes com les begudes energètiques, la brioixeria, la mel o el sucre de taula. Dins dels sucres podem diferenciar entre: sucres intrínsecs, lliures o afegits i totals.
- Sucres intrínsecs: són els que trobem de manera natural en els aliments, com la glucosa i la fructosa en les fruites i verdures o la lactosa en la llet.
- Sucres lliures o afegits: són els sucres (glucosa, fructosa i sacarosa) que s’afegeixen als aliments durant la seva elaboració, preparació o cuinat i els trobem principalment en els aliments processats (brioixeria, refrescos, dolços o sucs). Alguns exemples de sucres lliures són el sucre refinat, la mel, xarops, edulcorants.
- Sucres totals: és la suma dels intrínsecs i els lliures
Aquesta distinció és molt important per entendre per què un mateix sucre té un efecte determinat en funció de si és intrínsec o s’ha afegit a un aliment (la glucosa i la fructosa de les fruites és bo, mentre que són nocius per a la salut quan s’afegeixen al menjar i n’abusem).
Sucres i nens
L’adopció d’uns hàbits de vida saludables durant la infància és clau per educar als nens en la importància de seguir una correcta alimentació. D’aquesta manera, en aquesta edat és molt important reduir al màxim el consum de sucres abusem, perquè el seu consum es relaciona amb una mala alimentació, a més d’augmentar el risc de patir determinats problemes de salut crònics i càries.
Quant sucre afegit pot menjar un nen?
Segons l’OMS es recomana que la ingesta de sucre afegit no sobrepassi el 10% de la ingesta energètica total diària d’un nen, encara que està demostrat que, fins i tot, seria millor si aquesta xifra es reduís al 5%. Perquè et facis una idea, aquests valors traduïts a grams i per a una dieta de 2000 kcal, serien 50 g (10%) i 25 g (5%).
6 trucs per a disminuir el consum de sucre
- Evita el sucre amb la llet: aquesta ja és dolça pel seu contingut en lactosa
- Evita els sucs de fruita comercials i nèctars. Aposta per la fruita sencera.
- Utilitza la fruita madura i les espècies per acompanyar el iogurt
- La millor beguda és l’aigua. També pots optar pels sucs casolans i les infusions
- Si prepares una recepta dolça, redueix a la meitat el sucre
- Educa el paladar: disminueix a poc a poc la quantitat de sucre