- La companyia vol impulsar un nou sistema de producció agroalimentària que promogui la producció d’aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica, amb una disminució significativa de la petjada de carboni i hídrica
- L’Agroparc Penedès, ubicat a l’Alt Penedès, serà el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu, que evitarà l’emissió de 1400 tones de CO2 a l’any
- Es tracta d’un projecte vertebrat a través de la tecnologia, present en tots els segments que constitueixen el projecte, amb la utilització de la Metodologia BIM i l’ús de models digitals integrats, de la robòtica col·laborativa, de les tecnologies de producció avançades, dels sistemes de visió basats en intel·ligència artificial per a la verificació d’etiquetes i codis de data o amb les diferents tecnologies relacionades amb el tractament i regeneració de les aigües residuals, amb la gestió de residus i circularitat d’envasos, amb la generació d’energia renovable i amb la mobilitat
- Ametller Origen vol impulsar també un centre de formació i recerca, amb convenis amb universitats locals i internacionals, per formar els tècnics agrícoles del futur i impulsar la sostenibilitat en el sector agrari
Ametller Origen, companyia d’alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat, ha presentat aquest matí a la seu de Foment de Treball el seu nou projecte Agroparc Penedès, un clúster agroalimentari, sostenible i circular, que la companyia vol impulsar amb l’objectiu de transformar el model productiu actual del sector agroindustrial i promoure la producció d’aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha inaugurat l’acte i ha destacat “el creixement sostingut d’Ametller Origen i la seva capacitat d’innovació constant que l’ha portat a evolucionar el model del seu negoci cap a l’Agroparc Penedès”. Així mateix, Sánchez Llibre ha volgut destacar “el gran pes del sector agroalimentari en l’economia catalana”.
L’Agroparc Penedès, tal i com ha detallat el conseller delegat i co fundador d’Ametller Origen, Josep Ametller, es tracta d’un projecte que integra en un únic espai agricultura, ramaderia, agroindústria i energies renovables i fomenta la innovació, genera ocupació i prioritza la sostenibilitat. “L’Agroparc Penedès representarà la simbiosis entre l’agricultura extensiva, l’agricultura tecnificada, la ramaderia, l’agroindústria i la generació d’energies renovables. Un canvi de paradigma en el sector alimentari, tot prioritzant l’eficiència energètica, la minimització de la petjada hídrica i de carboni, l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions”.
L’any 2050, el món haurà d’alimentar 9.700 milions de persones. L’actual sistema alimentari és complex, desigual i insostenible per respondre a aquest horitzó. La cadena de valor alimentària, juntament amb la mobilitat convencional, és la causant del 40% de les emissions de C02 totals a l’estat espanyol. “Tenim al davant un gran repte i, com empresa que aposta decididament per la sostenibilitat, fa anys que hi treballem per aportar una solució que sigui eficient i sostenible. Volem ser una empresa neutra d’emissions de CO2 en abast 1, 2 i 3 abans de l’any 2027, vint-i-tres anys abans dels objectius aprovats en l’Acord de París. Per aconseguir-ho cal un replantejament del model de producció agroalimentari actual”, ha explicat Josep Ametller.
Tanmateix, un dels altres reptes que vol abordar la companyia amb aquest projecte és el retrocés que ha experimentat el sector de l’horta a Catalunya des de 2005, amb una davallada important en la superfície destinada al cultiu, i, en conseqüència, en la producció. Actualment, la superfície dedicada als cultius d’horta no supera l’1,2% de la superfície agrícola a Catalunya. “El consum actual d’hortalisses és molt superior a la capacitat de producció del sector. L’increment de la producció no pot passar només per l’increment de la superfície, sinó per la millora de la productivitat a través de la tecnologia i la capacitació. Cal tecnificar les explotacions per ser més sostenibles i productius”, ha comentat Josep Ametller. Amb aquest objectiu, està previst que l’Agroparc Penedès aculli un centre de formació i recerca, l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, amb convenis amb universitats locals i internacionals, per formar els tècnics agrícoles del futur i impulsar la sostenibilitat en el sector agrari, amb l’estalvi d’aigua, la disminució de la petjada de carboni, la protecció de la biodiversitat i l’increment de la producció agrícola amb fruita i verdura rica en micronutrients i amb més sabor.
Primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu
La sostenibilitat, la circularitat i la tecnologia són els tres eixos vertebradors d’aquest projecte que convertiran a l’Agroparc Penedès en el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu. “L’Agroparc Penedès, basat en la circularitat dels processos, és el que ens ha permès aconseguir el que semblava impossible: crear un districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu. Evitarem l’emissió de 1400 tones de CO2 a l’any, contribuint a la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu.”, ha comentat Josep Ametller.
Per aconseguir-ho, s’optimitzaran els recursos hídrics, amb el tractament i regeneració de les aigües residuals a través d’una biofactoria. En aquest sentit, la companyia Agbar col·laborarà amb el disseny i la instal·lació dels sistemes de reg i el manteniment dels sistemes hidràulics amb l’objectiu de reutilitzar al 100% l’aigua. “Ens sumem a aquest projecte per cooperar amb la gestió ambiental global, amb la posada en marxa de la biofactoria, la cocreació i integració circular des de l’agricultura intel·ligent i el talent al servei del ZeroWaste i la regeneració de recursos naturals” ha explicat el chief strategist officer d’Agbar, Narciso Berberana.
D’altra banda, l’Agroparc Penedès combinarà diferents sistemes de generació energètica renovable com la fotovoltaica, el biogàs i la biomassa i apostarà per la mobilitat 100% lliure d’emissions. De la mà de Carburos Metálicos, els residus orgànics es transformaran en hidrogen verd per als camions de distribució. Inicialment, s’aprofitaran els residus orgànics per generar biocombustible per a la flota de transport d’Ametller Origen i, en una segona fase, la valorització de residus orgànics, a través d’un reformador, es transformarà en hidrogen verd per als camions de distribució, amb més de 6.000 Km diaris d’hidrogen pels vehicles pesats, i la recuperació de més de 1000 TN de CO2 per als hivernacles. “Carburos Metálicos forma part del productor mundial més gran d’hidrogen, el Grup Air Products, i com a especialista en tota la cadena de valor d’aquest gas, és conscient del seu paper en la descarbonització i la transició energètica. La companyia s’uneix a aquesta projecte com a part d’una estratègia col·laborativa per impulsar la creació d’un ecosistema de l’hidrogen al nostre país, un objectiu alineat amb l’ODS 17 de Nacions Unides”, ha afirmat el director general de Carburos Metálicos, Miquel Lope.
Tanmateix, s’aplicarà la intel·ligència artificial, el machine learning i la digitalització per a ser més eficients, ajustar la producció i evitar, d’aquesta forma, el malbaratament d’aliments.
Un canvi en el model agroalimentari per esdevenir un referent
L’Agroparc Penedès, ubicat a la zona nord de l’Alt Penedès, entre els termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, contempla un total de 258 hectàrees. Tal com ha detallat l’arquitecte responsable del projecte, Joan Batlle, soci i director de R+D+I de Batlleiroig, “l’anàlisi i la comprensió del territori estructura el nou Agroparc Penedès. El territori on s’implantarà és un paisatge bàsicament agrícola, on les masies i els seus camps son els principals protagonistes, però la topografia marcada pels petits afluents del riu Anoia han definit una geografia accidentada que enriqueix el territori i crea un mosaic agroforestal d’alt valor ecològic i paisatgístic”.
L’equip multidisciplinari ha realitzat un anàlisi històric i actual de la matriu biofísica, l’agricultura, la connectivitat, el patrimoni, entre d’altres, per proposar un Agroparc que respecta el territori i que, sobretot, el revaloritza. Com ha destacat Batlle: “La integració paisatgística de les activitats és la gran virtut i èxit d’aquest projecte”, que implantarà tota l’activitat agroindustrial en un terreny qualificat des de fa més de 15 anys com a polígon industrial, però que encara a dia d’avui es troba en desús.
Respectar el medi ambient, potenciar la mobilitat sostenible, mitigar l’efecte de l’illa de calor, aprofitar les característiques del territori, maximitzar l’eficiència energètica i l’autosuficiència han estat les principals premisses per al disseny de l’Agroparc Penedès, des d’un punt de vista arquitectònic i paisatgístic. “Un projecte que es desenvolupa amb la natura i per a la natura, perquè el futur i l’Agroparc Penedès pensen en verd”, ha conclòs Batlle.
El projecte de construcció de l’Agroparc Penedès mobilitzarà una inversió total de 180 milions d’euros, una activitat productiva valorada en 433 milions d’euros i la creació de més de 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts. “Volem impulsar un nou model agroalimentari, que pugui esdevenir un demostratiu que posteriorment es pugui escalar a tot el país”, ha afirmat Josep Ametller.
Es tracta d’un projecte de generació de nous coneixements i foment de la transferència dels mateixos, que tindrà també un gran impacte sobre les PIMES, amb el seu efecte d’arrossegament com a tractor de transformació agroalimentària.