• És el primer cop que la Comissió Territorial de Catalunya informa favorablement sobre un projecte d’interès territorial promogut per una iniciativa privada

La Comissió Territorial de Catalunya ha informat favorablement avui, reunida en plenari , sobre el caràcter d’interès territorial del projecte Agroparc Penedès d’Ametller Origen, la qual cosa suposa el tret de sortida de la tramitació administrativa i urbanística d’aquesta gran iniciativa empresarial. Aquesta validació es produeix després que el passat mes de novembre s’aprovés al ple de l’Ajuntament de Gelida el primer tràmit administratiu del projecte, el document 1.14, que s’utilitza molt poques vegades i que demostra que aquest és un projecte de gran interès territorial.

L’Agroparc Penedès és un nou model agroalimentari, 100% sostenible i circular, que integrarà agricultura, ramaderia, agroindústria i energies renovables en un únic espai. Es tracta d’un projecte basat en la circularitat dels processos, el que ha permès aconseguir el que semblava impossible: crear un districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu amb el qual s’evitarà l’emissió de 1400 tones de CO2 a l’any, contribuint a la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu.

Els membres de la Comissió Territorial de Catalunya han volgut destacar precisament aquest component innovador, reconeixent al Grup Ametller Origen el fet d’impulsar un projecte empresarial transformador d’un sector econòmic tan rellevant com l’agroindustrial. Amb un volum d’inversió de 180 milions d’euros i una elevada capacitat de dinamització del teixit econòmic del Penedès, alguns membres de la Comissió han recordat que es tracta del primer projecte aprovat que inclou la dinamització de sol urbanitzable i no urbanitzable en un mateix espai per tal de fer realitat la circularitat de l’economia.

L’Agroparc Penedès s’ubicarà a la zona nord de l’Alt Penedès, entre els termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons i contempla un total de 258 hectàrees. El projecte de construcció de l’Agroparc Penedès mobilitzarà una activitat productiva valorada en 433 milions d’euros i la creació de més de 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts. Es tracta d’un projecte de generació de nous coneixements i foment de la transferència dels mateixos, que tindrà també un gran impacte sobre les PIMES, amb el seu efecte d’arrossegament com a tractor de transformació agroalimentària.