La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen, Josep Ametller, han visitat aquest matí els terrenys de l’Agroparc Penedès, fent un recorregut des de la zona de les Cases Noves de Gelida fins a la masia de Can Mata -una de les tres masies que forma part del projecte- on han mantingut una reunió a porta tancada amb part de l’equip directiu del grup Ametller Origen i l’equip multidisciplinari a càrrec del desenvolupament de l’Agroparc Penedès.

La consellera Jordà ha agraït al Grup la seva aposta per aquesta “gran iniciativa”, que ha estat molt ben rebuda pel Departament que ella lidera. “Aquest projecte ens encaixa de meravella, perquè parlem de circularitat, de sostenibilitat i d’un sector essencial i importantíssim a casa nostra, com és el sector agroalimentari”, ha detallat Jordà, que també ha destacat el paper que hi tindran “les energies renovables i la revalorització dels fertilitzants i subproductes, convertint-los en recursos”. Per tot plegat, i també per la seva situació “propera a la gran metròpoli de Barcelona”, la consellera ha insistit que el nou projecte del Grup és “una excel·lent notícia” i que el Departament “acompanyarà i ajudarà” Ametller Origen a fer-lo realitat.

Agroparc Penedès

L’arquitecte responsable del projecte, Joan Batlle, soci i director de R+D+I de Batlleiroig, ha explicat a la consellera com s’ha projectat la implantació territorial de l’Agroparc Penedès, que contempla un total de 258 hectàrees a la zona nord de l’Alt Penedès, entre els termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. Tal com ha destacat Batlle,  l’equip multidisciplinari ha realitzat un anàlisi històric i actual de la matriu biofísica, l’agricultura, la connectivitat, el patrimoni, entre d’altres, per proposar un agroparc que respecta el territori i que, sobretot, el revaloritza.

Durant la reunió l’equip ha posat en valor la projecció de l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, un centre de formació i recerca amb convenis amb universitats locals i internacionals per formar els tècnics agrícoles del futur i impulsar la sostenibilitat en el sector agrari.

El nou clúster agroalimentari d’Ametller Origen, que integrarà agricultura, ramaderia, agroindústria i energies renovables en un únic espai, serà el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu. Aquest projecte suposarà la creació de més de 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts, una inversió aproximada de 180 milions d’euros i generarà una activitat productiva valorada en més de 300 milions d’euros a partir de l’any 2027, equivalent al 10% del PIB de l’Alt Penedès. El passat 23 de desembre, la Comissió Territorial de Catalunya va informar favorablement sobre el caràcter d’interès territorial del projecte, el que va suposar el tret de sortida de la tramitació administrativa i urbanística d’aquesta iniciativa. Cal destacar que va ser el primer cop que la Comissió Territorial de Catalunya va informar favorablement sobre un projecte d’interès territorial promogut per una iniciativa privada.