Quaresma és el període de 40 dies abans de Setmana Santa i comença just després de carnestoltes. Durant la festivitat de Quaresma es menja tradicionalment peix, sobretot bacallà, llegums -com els cigrons-, ou i verdures -com els espinacs o bledes-. En el següent article t’expliquem quines són les receptes més típiques d’aquesta festivitat i les principals propietats dels aliments que conformen aquests plats.

El bacallà, el rei de Quaresma

Sense cap dubte, el bacallà és l’aliment principal de la gastronomia de Quaresma. El bacallà de Quaresma és la recepta estrella en la qual a més de bacallà sofregit amb tomàquet, ceba i ou dur, s’utilitzen altres productes de temporada, com les carxofes o els pèsols, com a acompanyant.

Quins beneficis té el bacallà?

Aquest peix blanc és súper saludable i de molt fàcil digestió. A continuació t’expliquem quines propietats té:

  • Ric en àcids omega-3: es tracta de greix saludable que aporta molts beneficis: manté el cor sa, enforteix les neurones i té un efecte antiinflamatori.
  • Conté proteïnes d’alt valor biològic.
  • Font de seleni i fòsfor: perquè et facis una idea, una ració de bacallà aporta el 39% de la ingesta necessària de fòsfor a un adult.
  • Vitamines del grup B: especialment, B6 i B12.

“Recorda menjar peix entre 2 i 3 vegades a la setmana i, com a mínim, una de peix blau”

Quin tipus de peix és el bacallà?

Com hem esmentat anteriorment, el bacallà és un peix blanc, és a dir, conté una quantitat més petita de greixos saludables omega-3 respecte a altres peixos i, per aquest motiu, es classifica dins dels peixos blancs o magres. En aquest grup també trobem altres espècies com el lluç, el rap o el llenguado, per exemple.

 Altres aliments de Quaresma

Els cigrons són uns altres dels protagonistes d’aquestes dates. La recepta més coneguda és un potatge de bacallà, cigrons i espinacs o, si el prefereixes, pots substituir els espinacs per les bledes. Aquest llegum és ric en proteïnes, baix en greixos, ric en vitamines del grup B i minerals com el ferro, el magnesi, el zinc i el potassi. Així mateix, conté molta fibra.

No et preocupis perquè no ens hem oblidat dels dolços. Les torrijas i els bunyols de vent són unes altres de les delícies d’aquestes dates. Això sí, has de gaudir-les amb moderació i sempre en el marc d’una alimentació saludable i equilibrada.

Quin és l’origen d’aquesta tradició?

Com sabràs, la Quaresma és una festivitat religiosa durant la qual els cristians es preparen per a l’arribada de Setmana Santa i suposa un període de reflexió i penitència. Tradicionalment, era un període d’abstinència, on estava prohibit el consum de carn i, en canvi, es consumien sopes, verdures, llegums i peix, especialment bacallà. Aquesta tradició ha arribat fins als nostres dies i, si bé és cert que no és tan estricta com fa uns anys, continua estant molt present el consum d’aquests aliments.

T’animes a preparar un deliciós bacallà de Quaresma? Troba els productes més frescos i de màxima qualitat en Ametller Origen.