Segur que moltes vegades has sentit a parlar de la microbiota intestinal, però saps què és exactament? Com has de cuidar-la? Per què és tan important tenir una microbiota sana i rica? T’ho expliquem!

Què és la microbiota intestinal?

Es tracta del conjunt de microorganismes, és a dir bacteris, que habiten en el nostre intestí i que ens ajuden a protegir-nos de malalties i mantenir una bona salut. Sí, com ho sents! Una microbiota rica i variada és una gran aliada per a la nostra salut.

Menjar fruita i verdura variada per tenir cura de la microbiota 

Per cuidar la teva microbiota intestinal, cal seguir una dieta variada i saludable: menjar fruites, hortalisses, llegums i cereals integrals. Tan important és la quantitat que menges, com la varietat i els colors.

Segons un estudi recent, les persones que consumeixen més de trenta aliments d’origen vegetal (fruites, hortalisses, fruita seca, verdures, llegums, llavors, cereals integrals) a la setmana, respecte a aquelles que no ho fan, tenen una microbiota intestinal més diversa. Per tant, més varietat d’aliments d’origen vegetal és sinònim de més bacteris que tindrem a la nostra microbiota, més l’estarem cuidant i millor ens trobarem. Per contra, una microbiota poc diversa s’associa amb major probabilitat de patir determinades malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer, entre d’altres.

Quina relació hi ha entre els colors de les fruites i verdures i les seves propietats nutricionals? 

Sabies que el color de la fruita i la verdura està relacionat amb les seves propietats nutricionals? Per això, a més de menjar de forma variada, hem d’omplir els nostres plats de colors.

  • El color lila s’associa a propietats antioxidants, que ajuden a reduir el risc de patir càncer, accidents cerebrovasculars i malalties cardíaques.
  • El color vermell s’associa a aliments que ajuden a disminuir el risc de patir càncer i millorar la salut cardiovascular.
  • Els aliments de color taronja o groc contenen betacarotens, que ajuden a la salut ocular.
  • Els de color marró o blanc contenen fitoquímics, amb propietats antivirals i antibacterianes i potassi.
  • Les fruites i verdures de color verd contenen fitoquímics, amb propietats anticancerígenes.

Més consells per cuidar la teva microbiota intestinal 

Més enllà de seguir una alimentació saludable i variada, hi ha altres factors que també influeixen i que has de tenir en compte. Pren nota!

  • Un bon descans: dormir un mínim de 7 hores al dia és molt important per al nostre organisme
  • Practicar exercici físic de manera moderada
  • Una bona salut mental: tan important és una bona salut física, com una bona salut mental, gestionant, per exemple, les situacions que ens generen estrès
  • Una bona hidratació: beu aigua, aigua i més aigua.

Ara ja coneixes la importància de tenir una microbiota variada i la importància que té cuidar-la per gaudir d’una bona salut.