El tomacó és una varietat de tomàquet que es caracteritza per la seva llarga conservació en fresc. S’utilitza per a diverses receptes o salses, però, principalment, per a la preparació de plats com el pa amb tomàquet, un dels clàssics de la gastronomia catalana que no pot faltar a cap taula. I és que el pa amb tomàquet és ideal sigui com a acompanyant o com a plat principal amb una bona escalivada o, per què no, amb embotit. Però, sabries dir-nos quin és l’origen d’aquesta tradició? Te l’expliquem!

L’origen del pa amb tomàquet

L’origen del pa amb tomàquet es remunta al pa amb oli, una pràctica estesa a tota la regió mediterrània: aquest costum consistia a sucar oli sobre una llesca de pa, torrada o no. Però no va ser fins al segle XIX quan va néixer la tècnica de sucar tomàquet al pa, concretament a les cases de pagesos catalans, on s’afegia tomàquet al pa ressec per a estovar-lo i després s’amania amb un bon raig d’oli.

I és que el tomàquet és una hortalissa que no es va integrar a la nostra dieta fins al segle XVIII. Va ser al voltant del 1884 quan van començar a sorgir referències al pa amb tomàquet tal com el coneixem avui a Catalunya, fins a convertir-se en un símbol de la identitat catalana.

Consells per a l’elaboració del pa amb tomàquet

Preparar un deliciós pa amb tomàquet si disposes d’ingredients de qualitat és ben senzill. En primer lloc, és fonamental tenir un bon pa de pagès cruixent (o fins i tot de dies anteriors per seguir la tradició clàssica). A continuació, necessites l’ingredient estrella d’aquesta combinació: el tomacó. Aquest tomàquet és molt sucós i carnós, de textura tova, de llarga maduració i de polpa dolça.

Finalment, però no menys important, necessites un bon oli d’oliva verge extra: és essencial per donar-li el toc final, juntament amb una mica de sal.

Una vegada llest el pa amb tomàquet, només et queda degustar-lo. Es pot gaudir sol o acompanyat d’embotits  com pernil, fuet o llonganissa, formatge, escalivada amb anxoves o altres ingredients, sempre mantenint la qualitat dels ingredients base per aconseguir un resultat deliciós, independentment dels complements que s’hi afegeixin.

A la teva botiga habitual Ametller Origen i a la botiga online, trobaràs els millors tomacons per preparar un deliciós pa amb tomàquet. Gaudeix d’aquesta deliciosa tradició catalana!