Es presenten els primers resultats del projecte Foodwaste for Foodpack per promocionar l’economia circular
- Participen les empreses Ametller Origen Obradors SL, Delafruit, Cobeveragelab, Samtack i Gráficas Salaet, Zona Franca i Mercabarna, IRTA i els grups de recerca BIMATEC i LEPAMAP de la UdG i el Packaging
- Foodwaste for Foodpack permetrà millorar l’eficiència dels recursos i reduir la generació dels residus.
L'objectiu general del projecte pilot innovador Foodwaste for foodpack per part dels Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació és valoritzar materialment els residus provinents de la indústria de transformadora de fruites i hortalisses com a recurs per obtenir un material d'envasament per a la indústria agroalimentària a base de fibres i l’aprofitament del residu generat per les empreses transformadores de fruites i hortalisses, convertint-lo en un recurs de proximitat per al sector del packaging que ofereixi una alternativa a l'ús de matèries primeres verges com el plàstic i la cel·lulosa.
Els primer pas del projecte, en el qual Ametller Origen Obradors, Delafruit i Cobeveragelab, han tingut un paper important, ha estat la selecció de residus provinents de fruites i hortalisses per posteriorment obtenir els materials d’envasament a base de fibra. Amb aquesta matèria, IRTA ha recopilat la informació necessària per a conèixer el procés productiu per a l’obtenció de sucs de fruita i hortalisses provinents de Delafruit, cremes i sopes d’hortalisses d’Ametller Origen Obradors i els residus que se’n deriva.
Els següents passos van consistir en proves d’assecat dels residus proporcionats adaptats en funció de la disponibilitat de residus en cada moment i enviats a l’IRTA per ser sotmesos a un estudi d’estabilitat, que actualment s’està realitzant, per dur a terme un pre-tractament dels residus a petició de la UdG, en funció de les necessitats del material.
Per la part dels grups de recerca BIMATEC i LEPAMAP de la Universitat de Girona s’està obtenint el material a base de fibra d’un 75% provinent de residus de sucs de fruita i hortalisses, amb la col·laboració de Samtack per proporcionar el material orgànic per unir aquestes fibres.
La següent fase del projecte serà la d’exploració de les aplicacions dels materials a base de fibra provinent de residus com a envasos pel sector agroalimentari per identificar els usos i els usuaris potencials.
El resultat esperat de Foodwaste for Foodpack és la creació i el disseny d’un prototip d’envàs agroalimentari obtingut a nivell pilot a partir del material fibrós provinent de residus, realitzat a les instal·lacions de Gràfiques Salaet.
Foodwaste for foodpack és un projecte pilot innovador finançat pel Programa Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (operació 16.01.01 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020). El projecte pilot tracciona la indústria agroalimentària en la seva transició cap a una economia circular que redueixi la pressió sobre el medi ambient, millori l’eficiència dels recursos, redueixi la generació de residus i, alhora desenvolupi una alternativa que permeti encarar l’elevada pressió legislativa i fiscal a les que haurà de fer front el sector.
“Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022”
Beneficis i curiositats de les cireres
Dolces, vistoses, sucoses i molt apreciades pel seu sabor. Ja és aquí una de les fruites dolces més esperades de la temporada: les cireres! Al següent post t'expliquem per què són tan bones les cireres i algunes curiositats que segur que no sabies.
5 beneficis de menjar cireres
Aquesta fruita de pinyol és molt saludable i t'aporta un munt de beneficis:
- Riques en antioxidants: Les cireres són una font excel·lent d'antioxidants, que retarden l'envelliment.
- Antiinflamatòries: Diversos estudis han demostrat que les cireres tenen propietats antiinflamatòries a causa dels alts nivells d'antocianines i altres compostos bioactius. Això pot ser beneficiós per alleujar el dolor i la inflamació associats amb condicions com l'artritis.
- Font de vitamines C i A: Essencials per al funcionament de l'organisme i importants per a la vista i la pell.
- Bones per al cor: Les cireres contenen nutrients que poden promoure la salut cardiovascular, com el potassi, el magnesi i l’àcid fòlic. A més, el contingut d'antioxidants i compostos antiinflamatoris poden ajudar a reduir el risc de malalties cardíaques.
- Riques en fibra: També són riques en fibra, que ajuden a millorar la salut intestinal, eliminar toxines i evitar el restrenyiment.
Aquesta fruita és ideal per menjar sola, en macedònia o bé per afegir-la desossada dins del iogurt. Si t'hi atreveixes, també la pots incorporar en una amanida o intentar preparar un sorbet. Les cireres són una fruita més versàtil del que t'imagines!
Algunes de les curiositats de les cireres
Les cireres són una fruita amb una llarga història, per això t'expliquem algunes curiositats que et deixaran bocabadat:
- Fruita no climatèrica: Les cireres són considerades una fruita no climatèrica a causa de la seva naturalesa de maduració, és a dir, no continuen madurant un cop agafades de l'arbre. Aquesta característica implica que les cireres han de ser recol·lectades madures.
- Milloren el son: Les cireres contenen melatonina, una hormona que regula el cicle son-vigília. Diversos estudis han demostrat que beure suc de cirera o consumir-les pot augmentar els nivells de melatonina al cos i millorar la qualitat del son.
- Els grecs utilitzaven les cireres com a remei depuratiu: Consideraven aquesta fruita beneficiosa per a la salut. La cirera, coneguda com a "kerasos" pels grecs, era utilitzada per les seves propietats depuratives.
- Símbol nacional al Japó: Al Japó, la cirera (sakura) és un símbol nacional i se celebra en una festa anual anomenada Hanami, on s'observa la bellesa de les flors de cirerer, associada amb la renovació i l'esperança.