Des de fa temps, per diferents motius, cada vegada són més les persones que han optat per seguir el model de dieta vegetariana i, en conseqüència,  també l’adopten els seus fills. Però, poden els infants seguir una dieta vegana? És adequada? Què cal tenir en compte per assegurar que mengen tots els nutrients necessaris? En el següent article responem a totes aquestes preguntes i ens fixem en les recomanacions que en fan els experts.

Què inclou una alimentació vegana?

L’alimentació vegetariana es basa en el consum d’hortalisses i verdura, fruita, llegums i derivats, cereals i derivats, tubercles (patata, moniato…), llavors, fruita seca, olis i greixos vegetals i exclou, en major o menor grau, els aliments d’origen animal. Hi ha diferents patrons d’alimentació vegetariana i totes elles tenen en comú l’exclusió de les carns i els peixos, així doncs podem diferenciar:

 • Ovo/lacto-vegetarià: inclou ous i/o productes làctics
 • Vegetarià estricte o vegà: exclou qualsevol aliment d’origen animal, com els ous o la llet i, fins i tot, la mel

És recomanable seguir una alimentació vegana durant la infància?

Els experts diuen que quan s’opta per aquest tipus de dieta s’ha de garantir una ingesta adequada de nutrients, ja que les conseqüències de no rebre la complementació adequada poden ser greus. Una dieta vegetariana ben planificada pot ser apropiada per a totes les etapes del cicle vital, però cal tenir en compte algunes consideracions perquè no hi hagi dèficit de determinats nutrients:

 • Proteïnes: Les necessitats de proteïnes es poden cobrir amb aliments com els llegums i derivats (tofu, tempeh), pseudocereals (amarant, blat sarraí i quinoa), fruita seca i llegums. Un truc per millorar la qualitat de proteïna és barrejar aquests aliments amb cereals.
 • Ferro: Respecte a aquest mineral, tot i que el trobem en molts aliments vegetals, no té la mateixa absorció que la que té el ferro en el peix i la carn, així doncs per millorar-ne l’absorció, és important incorporar aliments rics en Vitamina C en els àpats principals.
 • Iode: És un element clau en el creixent i sobretot en el bon desenvolupament neuronal i juga un paper important en el rendiment intel·lectual dels nens. Fonts vegetals de iode serien: la sal iodada o les algues (wakame, kombu, alaria, nori, etc.), però aquestes poden ser font també d’altres elements nocius com l’arsènic i, per tant, cal anar amb molta cura en lactants i infants.
 • Calci: Un element amb un paper determinant en el desenvolupament ossi. En el cas de prendre begudes vegetals, assegurar-se que estan enriquides amb calci, i pel que fa als vegetals triar aquells que no només tenen una quantitat important d’aquest mineral, sinó que aquest té una bona absorció. Això passa amb tots els vegetals de la família de les cols (col verda, brots, col xinesa), el bròcoli i la ruca i créixens, i no amb els espinacs.
 • Omega-3: Són un grup d’àcids grassos que es troben en el peix, l’oli de gira-sol, la soja, la fruita seca i les llavors, però alguns d’ells, com són el EPA i el DHA, tot i estar dins del grup dels Omega-3, només es troben en els peixos i cal assegurar-ne la seva ingesta pel paper tan rellevant que tenen tant a nivell cognitiu com a nivell cardiovascular.
 • Vitamina B12: No es troba en aliments d’origen vegetal, però si la podem trobar en aliments fermentats i, per tant, són imprescindibles els complements de vitamina B12 oral per a totes les persones vegetarianes i veganes.

Per tant, la resposta és sí, els infants poden optar per una alimentació vegana, sempre que sigui una dieta ben planificada i on es tinguin en compte les consideracions anteriors.

Què se li pot donar a un infant vegà?

A continuació et donem un exemple de com seria un menú diari d’un nen vegà. Pren nota!

Esmorzar:

 • Bol de beguda vegetal enriquida amb calci amb musli (sense sucres) i fruita de temporada tallada a trossets

Mig matí:

 • Pa integral amb oli d’oliva i alvocat

Dinar:

 • Amanida de quinoa i pèsols, amb tomàquet, pastanaga, olives i fruita seca
 • Una fruita de temporada

Berenar:

 • Entrepà d’hummus de cigró amb rodanxes de tomàquet i un raig d’oli d’oliva verge

Sopar:

 • Bròcoli amb patata (saltat amb panses i pinyons)
 • Daus de tofu a la planxa amb trossets de pastanaga saltats a la paella
 • Una llesca de pa integral
 • Macedònia de fruites de temporada