Si et pregunten quina és una de les verdures més famoses, especialment durant la Castanyada, estem segurs que ens diràs el moniato. Aquest tubercle, cosí germà de la patata, és deliciós, a més de molt bo per a la salut. A continuació t’expliquem quins són els seus principals beneficis i quines receptes pots preparar.

5 propietats del moniato

Aquesta verdura de color ataronjat i sabor dolç és molt energètica i font de vitamines. Pren nota!

 • Font d’energia: els moniatos són molt energètics gràcies al seu alt contingut en hidrats de carboni.
 • Vitamina A: conté betacarotens que es transformen en vitamina A en l’organisme. Aquesta vitamina és bona per a la pell i la vista. Perquè te’n facis una idea, un moniato de mida mitjana (150 g) t’aporta entre el 79% i el 99% de la ingesta diària d’aquesta vitamina.
 • Vitamina C: és un potent antioxidant perquè ajuda a mantenir les teves cèl·lules joves.
 • Vitamina E: igual que la vitamina C és un potent antioxidant i ajuda a mantenir sa el sistema nerviós, cardiovascular i els músculs.
 • Font de potassi: t’ajuda a mantenir els teus músculs i el sistema nerviós sa.

 Es tracta doncs d’un aliment molt saludable, de fàcil digestió i ideal per a esportistes.

Per què és dolç?

La seva dolçor és una de les principals característiques i es deu al seu contingut en sucres (midó) que, normalment, és més elevat com més madur sigui el moniato. Aquesta mena de sucre és el responsable de donar energia a l’organisme.

Quina diferència hi ha entre una patata i un moniato?

A simple vista es poden apreciar les diferències entre ambdós tubercles, però els seus nutrients són els mateixos? T’ho expliquem!

 • Color: la patata és de color groc claret, mentre que el moniato és de color taronja.
 • Forma: la patata és normalment rodona o una mica allargada, mentre que el moniato pot presentar formes més irregulars (allargat, finet, gruixut, rodó).
 • Sabor: com t’hem comentat anteriorment, el moniato presenta un sabor dolç, mentre que la patata té un sabor neutre.
 • Betacarotens i vitamina A: la patata no aporta vitamina A, mentre que el moniato és molt ric en betacarotens, per això és de color taronja.
 • Energia: un moniato t’aporta més energia que una patata. Perquè te’n facis una idea, 100 g de moniato equivalen a 101 kcal, mentre que 100 g de patata són 88 kcal.

4 receptes originals amb aquesta verdura

Truita de moniato, xips de moniato, moniato al forn… existeixen mil i una maneres i receptes per cuinar aquesta verdura, però quasi sempre acabem preparant-la de la mateixa manera. Per aquest motiu avui t’expliquem 4 receptes originals amb moniato. Pren nota!

 • Nyoquis de moniato: la pasta de patata de tota la vida, però amb moniato. Deliciosos i amb un punt dolç. Atent a les indicacions del Cintet!

 

 • Chai latte de moniato: calentet i superoriginal. El Cintet t’explica com preparar-lo!

 

 • Moniato farcits: sempre farcim els pebrots, les albergínies. Per què no ho fem també amb els moniatos? Pots farcir-los de samfaina, quinoa i una mica de formatge feta i amb la mateixa polpa del moniato.
 • Amanida de moniato, ceba i tomàquet: talla el moniato a dauets i posa’l al forn. Una vegada estigui fet, barreja’l amb trossos de tomàquet, trossets de ceba, una mica de formatge de cabra i fruita seca. Amaneix-lo bé amb una bona vinagreta. No se’ns acudeix una amanida més tardorenca!

Ara que ja saps els beneficis que t’aporta el moniato i les diferents formes de cuinar-lo, t’animem a incorporar aquesta verdura de temporada a la teva dieta!