El peix és un aliment amb molts beneficis per a la salut, especialment pel seu alt contingut en greixos saludables omega-3. A més, és un aliment molt versàtil que pots cuinar de moltes maneres. És important que abans de comprar-lo t’asseguris que és 100% fresc i que està en bones condicions. Com ho pots saber? Pren nota!

Com saber si el peix és fresc?

Per assegurar-te que el peix sigui fresc, t’has de fixar en:

  • La pell: el peix ha d’estar net, lluent, brillant, amb la pell humida i de tacte suau
  • Els ulls: són una part important que ens dóna molta informació sobre l’estat del peix. Els ulls han de ser brillants, nets, sortits i amb les pupil·les negres. Si presenten mucositats, els ulls estan enfonsats o tenen les pupil·les vermelloses, vol dir que fa dies que el peix està fora de l’aigua
  • Olor: el peix ha de fer olor de mar i ha de ser agradable. És veritat que pot variar entre les diferents espècies, però mai ha de presentar una olor desagradable
  • Carn: aquesta ha de ser sempre ferma i elàstica. Per comprovar-ho, pressiona suaument amb els dits, aquests no haurien de quedar marcats.
  • Brànquies: han de presentar un color vermell intens.

En el cas dels crustacis, la closca ha de ser brillant i amb agradable olor de mar.

“Recorda menjar peix entre 3 i 4 vegades a la setmana i, com a mínim, una de peix blau”

Tipus de peix per menjar: blanc, semigràs i blau 

Quantes vegades has estat a la peixateria i hi ha peixos que ni tan sols coneixes? Això és habitual i és que acostumem a comprar i consumir sempre els mateixos: aquells que tradicionalment hem vist a casa o els més coneguts arreu del món. De totes maneres, hi ha una gran varietat de peixos boníssims i saludables.

Com t’hem avançat, el peix presenta un elevat contingut de greix molt saludable, que varia segons l’espècie. Així doncs, en funció del contingut de greixos, podem classificar els peixos en:

  • Peix magre o blanc: pertanyen a aquest grup el lluç, el bacallà, el llenguado o el rap. Tenen un percentatge de greixos inferior al 2%.
  • Peix semigràs o blanc: com el besuc, el llobarro, l’orada, la maire, la truita o l’emperador. Tenen entre un 2% i un 5% de greixos.
  • Peix blau o gras: la tonyina, el bonítol, les sardines, el seitó, el peix espasa, el moll o roger, l’anguila, el salmó, el verat o les anxoves. Tenen més del 5% de greix.

“Sabies que el contingut de greix és més gran a l’estiu que a l’hivern?”

Els greixos saludables del peix són els coneguts com omega-3, que ajuden a regular els nivells correctes de colesterol a la sang i a disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars.

El peix és un aliment molt versàtil i es pot consumir i cuinar de diverses formes: rostit, guisat, a la planxa, a la graella, al vapor o a la papillota. A més, el pots condimentar amb espècies o herbes, com el julivert, el pebre, l’all, l’all i julivert o amb suc de llimona. T’ajudaran a potenciar el sabor del peix i no et caldrà afegir sal.

“CONSELL: Si després de cuinar et sobra una mica de peix, el pots utilitzar per fer croquetes, sopes, cremes o bunyols i reduir així el malbaratament alimentari”.